נהיגה בשכרות – הסברים, טיפים ותשובות לשאלות:
עורך דין תעבורה מומלץ יכול לסייע לכם אם הואשמתם בעבירת נהיגה בשכרות, ובמקרים רבים הוא יכול להביא להקלה משמעותית בענישה הצפויה בעת מתן גזר הדין או לביטול כתב האישום.
עורך דין תעבורה ארז רופא מעניק ייעוץ, ליווי וייצוג משפטי מלא לנהגים הנאשמים בעבירות הנהיגה בשכרות, החל משלב פסילת הרישיון המנהלית, דרך ייצוג הלקוח במהלך המשפט ועד לסיומו המוצלח של המשפט, כאשר אחת מהמטרות העיקריות של הליווי המשפטי היא לשמור על רישיון נהיגה של הלקוח.
עבירה נפוצה מאוד וחמורה מאוד
ראוי לציין כי עבירת נהיגה בשכרות היא אחת מעבירות התנועה החמורות ביותר, זו גם אחת מעבירות התנועה הנפוצות ביותר, ומי שמואשם ומורשע בה צפוי לעונש כבד, כפי שנקבע בסעיף 39 א' לפקודת התעבורה.
סעיף 39 א' לפקודה קובע כי יש להטיל עונש מינימלי לתקופה של שנתיים שלילת רישיון בגין עבירת נהיגה בשכרות, למעט מקרים מיוחדים.
אנשים רבים פונים למשרד עורך דין ארז רופא ושות' בגלל העבירה הנפוצה של נהיגה בשכרות, והשאלות שלהם חוזרות על עצמן.
לכן, החלטנו לכתוב למענכם כתבה בנושא ולספק תשובות מקצועיות לשאלות הנפוצות ביותר בנושא נהיגה בשכרות.
למידע נוסף ולייעוץ ולייצוג משפטי בנושא עבירת נהיגה בשכרות פנו אלינו עוד היום!
מהו העונש הקבוע בחוק על נהיגה בשכרות?
סעיף 39 לפקודת התעבורה קובע כי:
אדם שהורשע בעבירת נהיגה בשכרות, בנוסף לכל עונש אחר, יגזור עליו בית המשפט לתעבורה עונש מינימום של פסילת רישיון לתקופה שלא תפחת משנתיים.
חשוב לציין כי נהג שרישיונו נפסל לתקופה של 12 חודשים או יותר, לאחר שהוא הורשע בעבירת נהיגה בשכרות או בעבירת נהיגה תחת השפעת אלכוהול/סמים, יחויב גם בבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד) לאחר סיום הפסילה.
בנוסף, משרד הרישוי רשאי לחייב נהג שרישיונו נפסל לתקופה ארוכה לעבור מבחן מחדש לאחר הפסילה, כלומר מבחן עיוני, מבחן מעשי (טסט) ובדיקות במרב"ד.
נהג חדש שרישיון הנהיגה שלו נפסל לתקופה העולה על 3 חודשים בגין עבירת נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעת סמים/אלכוהול – יחויב בבחינה עיונית, מעשית ובבדיקות רפואיות במרב"ד.
אמנם, פקודת התעבורה קובעת עונש מינימום של שלילת הרישיון למשך שנתיים, אך בעזרת עו"ד ארז רופא ניתן למזער את חומרת הענישה, ובמקרים מסוימים עורך הדין יכול להביא לזיכוי מלא.
מה כמות האלכוהול המותרת על פי פקודת התעבורה?
החוק לא מפרט כמה אלכוהול מותר לשתות ומאיזה משקה, ובנוסף החוק לא מפרט מהו משקה משכר. פקודת התעבורה קובעת כי נהג יוגדר שיכור בהתקיים אחד משני התנאים הבאים:
- מי ששתה משקה משכר בעת נהיגה או בעת שהוא ממונה על הרכב.
- מי שבגופו נמצא סם מסוכן או תוצר חילוף חומרים של סם מסוכן.
כלומר, אדם שיכור על פי החוק הוא אדם שנתון תחת השפעת סמים או אדם שריכוז האלכוהול שנמצא בגופו גבוה מהקבוע בחוק.
הפקודה קובעת מהו ריכוז אלכוהול בגוף:
50 מיליגרם של אלכוהול ב-100 מיליליטר דם,
או 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אחד של אוויר נשוף.
עם זאת, רף האכיפה השתנה לאור פסיקת שופט תעבורה וכיום האכיפה מתבצעת מ-290 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אחד של אוויר נשוף.
עבור אוכלוסיות מיוחדות כמו נהג חדש או נהג שטרם מלאו לו 24 שנים, וכן נהג רכב מסחרי או עבודה (רכב במשקל נותר מעל 3.5 טון), או נהג רכב ציבורי – ריכוז האלכוהול המותר עומד על 10 מיליגרם אלכוהול ב-100 מיליליטר דם!
האם כמות האלכוהול בגוף הנהג משפיעה על גזר הדין של שופט תעבורה?
עורך דין נהיגה בשכרות ארז רופא מציין כי בתי המשפט רואים בחומרה עבירות נהיגה בשכרות או נהיגה תחת השפעה אלכוהול, וגם במקרים שבהם כמות האלכוהול בגוף הנהג נמוכה הם נוטים להשית עונש מינימלי למשך שנתיים, כפי שנקבע בפקודת התעבורה.
עם זאת, בעזרת עו"ד מנוסה ניתן לשכנע את שופט התעבורה והתביעה להתחשב בכמות האלכוהול הנמוכה כדי להקל על גזר הדין הניתן לנאשם.
מהם הפרמטרים העיקריים להרשעה בעבירת נהיגה בשכרות?
ניתן להרשיע נהג בעבירת נהיגה בשכרות על פי שני פרמטרים עיקריים:
בדיקת מאפיינים
הבדיקה מאפשרת לשוטר לבדוק מאפייני התנהגות המצביעים על שכרותו של הנהג, לדוגמה:
- בדיקות יציבה
- הליכה על קו ישר
- הבאת אצבע לאף
חשוב להדגיש כי בדיקת מאפיינים אינה מאוזכרת בחוק לכן ניתן לסרב לבקשת השוטר, מבלי לחשוש מסנקציות.
בדיקת ינשוף
הבדיקה מחשבת את אחוז האלכוהול בדם הנהג, לרוב השוטרים מבצעים בדיקה מקדימה באמצעות מכשיר נשיפון המספק אינדיקציה להימצאות אלכוהול בדם, אם התוצאה חיובית השוטרים יבצעו בדיקת מאפיינים, ולאחריה הנהג יעבור לבדיקת ינשוף.
מומלץ שלא להתחכם עם השוטר או לסרב לבדיקת הינשוף, מאחר ונהג שמסרב לבדיקה – רואים אותו כמי שעבר עבירת נהיגה בשכרות.
האם קצין משטרה יכול לאסור על שימוש ברכב למשך 30 ימים?
בהחלט כן, קצין במשטרת ישראל רשאי להשבית את רכבו של הנהג המואשם בעבירת נהיגה בשכרות ל-30 ימים.
יש אפשרות להגיש בקשה לביטול השבתת הרכב ל-30 ימים, את הבקשה מגישים לבית המשפט והשופט ידון בה תוך מספר ימים.
במקרים בהם אירעה תאונת דרכים עקב נהיגה בשכרות או תחת השפעת אלכוהול, קצין משטרה רשאי לאסור את השימוש ברכב ל-60 ימים, ובמקרים מסוימים הוא יגיש גם בקשה למעצר עד תום ההליכים.
האם אפשר להכשיל בדיקת ינשוף?
לא מעט נהגים מנסים להתחכם כאשר הם נדרשים לעבור בדיקת ינשוף, לדוגמה ניסיון לנשוף בצורה לא נכונה לפיית מכשיר הינשוף. במצב זה, השוטר ירשום בדו"ח כי הנהג סירב לעבור בדיקת שכרות והוא יקבל אישום על נהיגה בשכרות.
עודך דין תעבורה מנוסה יכול במצבים מסוימים להוכיח כי הנהג לא ניסה להכשיל את הבדיקה בגלל טעמים רפואיים, ובמקרים אחרים הוא יכול להוכיח כי התקיימו כשלים בהתנהלות השוטרים ובביצוע הבדיקה.
האם בדיקה במכשיר ינשוף היא אמינה?
יש טענות רבות בנושא אמינות בדיקות האלכוהול והנהיגה בשכרות באמצעות מכשירי ינשוף. עם זאת, בתי המשפט בישראל העניקו למכשיר הינשוף את חזקת האמינות, לכן אין טעם לטעון בבית המשפט כי הבדיקה אינה אמינה.
יש נהלים ברורים לגבי ביצוע הבדיקה ומי רשאי לבצעה, אם השוטר חרג מהכללים הנדרשים ניתן בעזרת עורך דין תעבורה לבטל את תוצאות בדיקת הינשוף ולנהל את התיק בבית המשפט כדי להביא לזיכוי הנהג המואשם.
עורך דין ארז רופא מציין כי לקוחות רבים שיוצגו על ידי משרדו והואשמו בעבירת נהיגה בשכרות – זוכו בסופו של דבר או הואשמו בעבירה קלה יותר לאחר שהוא הוכיח בבית המשפט כי הבדיקה או הטיפול והתחזוקה במכשיר הינשוף לא נעשו על פי הכללים וההנחיות.
רק עורך דין מנוסה יכול לאתר את הכשלים בביצוע הבדיקה שנעשתה ולערער את אמינות תוצאותיה.
איך עורך דין יכול לסייע לנהג המואשם בעבירת נהיגה בשכרות?
עורך דין נהיגה בשכרות הוא בעל ידע וניסיון עשיר בדיני התעבורה.
נהג המואשם בעבירת נהיגה בשכרות צפוי לעונש מינימום של שנתיים פסילה, כל עוד זו העבירה הראשונה שלו.
בעזרת עורך דין מנוסה ניתן להקל את הענישה או להביא לזיכוי לאחר איתור כשלים בהתנהגות השוטרים או הבדיקות שנעשו.