מדוע כדאי להתקין מצלמה ברכב? והאם זה יכול להרשיע את הנהג?
בשנים האחרונות גוברת הפופולריות של מצלמות הדרך לרכבים, הן בקרב חברות המנהלות ציי רכב והן בקרב נהגים פרטיים. המצלמה הייעודית מתעדת את הנהיגה שלך ברכב, התיעוד הוא של כל הדרך מנקודה א' לנקודה ב', את המצלמה מתקינים על השמשה הקדמית ויש דגמים המצלמים גם את חלל תא הנוסעים.
המידע המתועד באמצעות מצלמת דרך לרכב נשמר באופן אוטומטי על גבי כרטיס זיכרון מובנה, וניתן לשלוף את התיעוד באמצעות כבל USB וחיבור למחשב.
מצלמת דרך משמשת אותנו במקרה של אירוע חריג כמו מעורבות בתאונת דרכים, היתקלות עם שוטר ורישום דוח, פגיעה ברכב שלך בזמן שהוא חונה ועוד. המצלמה שומרת את הסרטונים עם תאריך ושעה לכן במצבים מסוימים התיעוד יכול לסייע לך בתביעה מול חברת הביטוח או בדיון בבית המשפט לענייני תעבורה.
עורך דין ארז רופא מציין כי צילום שנעשה באמצעות מצלמה ברכב נחשב לראיה מהימנה בבית המשפט בישראל, ובנוסף על זאת ניתן להשתמש בתיעוד המצלמה כדי להגיש ערעור על דוח שאינו מוצדק.
הצילום יכול לעזור לנהג או להפליל אותו
יש לא מעט יתרונות להתקנת מצלמת דרך לרכב, במיוחד אם מעורבים בתאונת דרכים או בעת מפגש עם שוטר.
כך לדוגמה, אם שוטר עוצר אותך בטענה שחצית צומת באור אדום ברמזור, תוכל לבדוק את התיעוד שנשמר בכרטיס הזיכרון של המצלמה ולהוכיח כי נכנס לצומת באור ירוק מהבהב או באור צהוב, וכך תוכל להימנע מעבירה חמורה.
עם זאת, חשוב לזכור כי המצלמה יכולה לסייע במצבים מסוימים אך התיעוד השמור בה עלול גם להפליל ולהרשיע את הנהג בעבירות תעבורה שהוא ביצע.
לדוגמה, במהלך דיון במשפט הנהג הציג תיעוד מהמצלמה המותקנת ברכבו בתואנה שלא הוא גרם לתאונה.
התיעוד במצלמה עשוי להוכיח כי הנהג היה אשם וגרם לתאונה, ואם הוא ינסה להעלים את הראיה הוא מסתכן בעבירה כמו שיבוש הליכי משפט והשמדת ראיות.
יש נהגים המוחקים ראיות מכרטיס הזיכרון המובנה במצלמה והם מנסים להתחכם בבתי המשפט לענייני תעבורה וטוענים כי המצלמה היא רכוש פרטי שלהם לכן יש להם זכות שלא להפליל את עצמם ושלא להציג ראיות מהמצלמה.
מיותר לציין כי בתי המשפט לרוב אינם מקבלים טיעון זה.
ראית זהב או ראיה מפלילה
מצלמת דרך מהווה מעין קופסה שחורה של כלי הרכב, היא פועלת מסביב לשעון ומתעדת את הדרך שנמצאת לפני הרכב, בזווית הראייה של הנהג.
יש דגמים רבים של מצלמות דרך לרכבים, הדגמים המתקדמים והמשוכללים יותר מאפשרים גם צילום של תא הנוסעים וצילום הנסיעה ברוורס.
בחלק מהמצלמות יש אפשרות להקלטה עם קול, אופציה זו טובה מאחר ובאפשרותך לתעד את השיחה עם שוטר שעצר אותך, ויש דגמים עם אופציה לצילום במצב חניה ולצילום הנסיעה גם בלילה ובתנאי אור ירודים.
כאשר פונים לייעוץ משפטי אצל עורך דין תעבורה הוא בודק האם יש ברכב שלך מצלמת דרך.
עורך דין מקצועי אוסף את כל הראיות האפשריות כדי לבסס את טיעוניו ולהכין את התיק לקראת דיון בבית המשפט.
במקרים מסוימים עורך דין תעבורה יכול להוכיח כי נהג לא אשם בעבירה המיוחסת לו, וזאת על סמך תיעוד הצילומים מהמצלמה ברכב.
במקרה זו התיעוד של המצלמה מהווה ראיה מזכה, ובעזרת עורך דין ניתן לשכנע את המשטרה לסגור את תיק החקירה או להציג טיעונים בפני התביעה שיגרמו לה לחזור מכוונתה להגיש כתב אישום.
אם קיבלת זימון לבית דין, עורך דין תעבורה יכול להציג בפני השופט את התיעוד מהמצלמה המותקנת ברכב שלך.
לא פעם, התיעוד ממצלמת הדרך שופך אור על הנסיבות שגרמו לביצוע עבירה כזו או אחרת, והצילום יכול להעיד על התנהגות השוטר כלפי הנהג. לכן, ניתן להשתמש בתיעוד המצלמה כדי לצאת זכאים בדיון המשפטי, להפחית את העונש או לשנות את העבירה מדרגה חמורה לעבירה קלה יחסית.
יחד עם זאת, חשוב לזכור כי גם המשטרה יכולה לעשות שימוש בתיעוד השמור במצלמת הדרך המותקנת ברכבך, והתיעוד עשוי לשמש כראיה המרשיעה אותך בעבירה מסוימת או בגרימה לתאונת דרכים.
במקרים אלה, עורך הדין לרוב ינחה אותך כיצד להתנהל נכון בבית המשפט ולרוב הוא ימליץ לך שלא לנדב מידע מפליל ולנצל את זכות השתיקה.
מה היתרונות של התקנת מצלמת דרך ברכב?
מחירי מצלמות הדרך לרכבים ירדו בצורה משמעותית בשנים האחרונות, לכן הן הפכו למבוקשות מאוד ורבים מבעלי הרכבים מתקינים אותן.
התקנת מצלמות דרך מקובלת כיום גם בחברות המנהלות ציי רכב גדולים, לרבות חברות היסעים, מוניות, חברות הובלה ועוד.
מצלמת דרך משוכללת מסוגלת לתעד גם את תא הנוסעים, זו פונקציה חשובה לנהגי מוניות ולנהגים בחברות ההיסעים.
התיעוד של תא הנוסעים יכול לשמש גם כראיה מאחר והשיחה עם השוטר שעצר אותך מוקלטת וניתן לתעד פגמים בהתנהלותו כלפיך.
צילום תא הנוסעים משמש רבים לצרכים פרטיים, למשל תיעוד השיחות של בני המשפחה בזמן נסיעה משותפת, צילום מרגש של הנוסעים ברכב המטיילים יחד וכדומה. הצילום יכול לשמש כמזכרת בלתי נשכחת מהטיול האחרון, מנסיעה משותפת חווייתית ומהנה ועוד.
בנוסף, מצלמת דרך מהווה מעין מאבטח צמוד לרכב.
הדגמים המתקדמים יותר כוללים חיישן תנועה וכך המצלמה יכולה לתעד פגיעות ברכב בזמן חניה.
לא פעם אנו מגלים שריטות חדשות ומכוערות על פח הרכב, מראה שבורה שנתלשה ממקומה עקב פגיעת רכב אחר, כיפופים בפח בגלל מכות של רכבים אחרים ועוד.
המצלמה מתעדת את הפגיעות ומספקת ראיה חשובה המאפשרת לך לאתר את האדם שפגע ברכבך, להגיש תביעה לחברת הביטוח של הרכב הפוגע ולהפליל את מי שביצע עבירה וגרם לנזק לרכבך.
המצלמה ברכב יכולה לסייע גם בהתנהלות מול חברת הביטוח.
נניח וגרמת לתאונת דרכים בעקבותיה נגרם נזק לרכב של צד שלישי.
לא פעם בעלי הרכבים בארץ מנסים להונות את חברות הביטוח ולהעצים את הנזק שנגרם לרכבם.
באמצעות תיעוד מהמצלמה המותקנת ברכבך תוכל להימנע מתרמית זו.
כמו כן, אם אין ברכב שלך מצלמת רוורס, אתה יכול לרכוש מצלמת דרך המתעדת גם נסיעה לאחור.
כך תיהנה משדה ראייה רחב בזמן הנסיעה אחורה ותוכל לבצע רוורס בבטחה. עדיף לבחור דגם הכולל גם חיישני רוורס וכך תוכל להחנות את רכבך בקלות וללא שפשופים וגרימת נזק לרכב שלך ולרכוש צד שלישי.
האם עורכי דין ממליצים לנהגים להתקין מצלמת דרך לרכב?
מצלמות דרך לרכב הוכיחו את יעילותן וחשיבותן במקרים רבים, הן כאמצעי לביטול דוחות שנרשמו על ידי שוטרים והן כראיה קבילה בדיונים בבית המשפט.
לכן, רוב עורכי הדין ממליצים להתקין מצלמת דרך כדי לתעד את הנסיעה ועל מנת לתעד גם פגיעות ברכב החונה.
התיעוד מהמצלמה מסייע לעורכי דין לענייני תעבורה בדיונים בבתי המשפט ובהגשת ערעור על דוחות, והתיעוד מסייע להם גם בהתנהלות מול חברות הביטוח.
למרות כל היתרונות של מצלמת הדרך חשוב לזכור כי התיעוד יכול גם להרשיע אותך בעבירה כזו או אחרת. לכן, תמיד כדאי להתייעץ עם עורך דין ארז רופא ולקבל ליווי משפטי צמוד כדי לשמור על רישיון הנהיגה.