זיכוי על פי עד ראייה זיכוי מתאונת דרכים – עורך דין ארז רופא מסביר
רוב הנהגים במדינת ישראל מצאו את עצמם מקבלים דוח תנועה בגין עבירת תעבורה כזו או אחרת.
לדוגמה, שימוש בטלפון הנייד תוך כדי נהיגה, נהיגה במהירות מופרזת, נהיגה בשכרות או תחת השפעת סמים, אי ציות לתמרור עצור או תמרור תן זכות קדימה.
משטרת ישראל יחד עם רשות הרישוי ומשרד התחבורה אינם מקלים ראש בעבירות התעבורה השונות וגם בבתי המשפט החלו להחמיר עם נהגים שנתפסו בביצוע עבירות תעבורה כאלו ואחרות, במיוחד בעבירות החמורות.
מהו העונש בגין עבירות תעבורה?
החוק בארץ קובע מנעד של עונשים בגין ביצוע עבירות תעבורה, והענישה חמורה יותר כאשר הנהג שעבר את העבירה גרם לתאונת דרכים שבה נפגע רכוש של צד שלישי או חלילה היו נפגעים בגוף.
במקרה של עבירת תעבורה שבעקבותיה נגרמה תאונת דרכים עם נפגעי גוף העונש יכול להגיע לפסילת רישיון ולעיתים מאסר על תנאי ו/או למאסר בפועל ולקנס כספי משמעותי.
לא פעם הנהג מואשם בעבירת תעבורה שהוא לא ביצע או שהוא עבר את העבירה כדי להימנע מתאונה ולשמור על חיי אחרים בכביש, אך בהיעדר עד ראייה הנהג יתקשה לצאת זכאי בבית המשפט, על אחת כמה וכמה אם קיימת עדות של עדי ראיה ניטרלים.
מסיבה זו, מומלץ בכל אירוע כמו תאונת דרכים או ביצוע עבירה חמורה לתעד את המקרה ולחפש עדים במקום.
אם יש עד ראייה ניתן להוכיח את צדקת הנהג בבית המשפט ולהביא לזיכוי שלו על סמך עדות הראייה.
כתב אישום תעבורה
כאשר שוטר מבחין בנהג המבצע עבירת תעבורה כלשהי במהלך פעילותו לאכיפת חוקי התנועה, הוא ימלא ויגיש לנהג דוח תנועה.
הדוח נקלט במערכת הממוחשבת של משטרת ישראל ותובע משטרתי בוחן את הדוח והראיות על מנת להחליט האם להגיש כתב אישום נגד הנהג, ובמקרים החמורים התיק יעבור לטיפול על ידי פרקליטות המחוז, למשל בתאונת פגע וברח.
לאחר הגשת כתב אישום תעבורתי ניתן לעיין בחומרי החקירה, והזמנה לדין מהווה כתב אישום על כל המשתמע מכך.
אם הנהג קיבל דוח מסוג ברירת משפט באפשרותו לבחור להישפט בגין העבירה בבית המשפט לענייני תעבורה, וכמובן שהוא רשאי לשלם את הקנס אך אז הוא יורשע בעבירה ולרוב ייזקפו לחובתו נקודות ובהתאם למקרה עליו לשלם קנס כספי. אם הנהג מעוניין להישפט עליו להגיש בקשה למדור פניות נהגים תוך 90 ימים מיום המצאת הדוח.
הקראה של כתב האישום
בדיון המתקיים בבית המשפט לענייני תעבורה מקריאים בפני הנאשם את סעיפי האישום והעבודות המופיעות בכתב האישום נגד הנהג. הנאשם צריך לבחור באחת משתי אפשרויות – מודה או כופר.
אם הנהג מודה בביצוע העבירה המיוחסת לו בית המשפט יכריע וירשיע בתיק ויוציא פסק דין.
אם הנהג כופר באישום קובעים מועד לדיון הוכחות. בשלב ההקראה הנהג יכול לטעון טענות מקדמיות וכדאי לפעול בהתאם להמלצת עורך הדין.
בשלב ההוכחות במשפט תעבורה מוזמנים קודם עדי התביעה אשר מופיעים בכתב האישום.
בסיום פרשת התביעה מתחילה פרשת ההגנה ועורך הדין המייצג את הנהג הנאשם יכול לזמן עדים מטעמו.
העדים יכולים להיות אנשי מקצוע כמו בוחן תנועה או מומחה אחר לענייני תעבורה, וניתן לזמן עדי ראייה שנכחו במקום העבירה או התאונה.
בחלק מהדיונים בבתי המשפט לענייני תעבורה השופטים צריכים להכריע בתיק על סמך עדויות של עדי ראיה מול עדות הנהג המואשם בעבירה. בבתי המשפט מתייחסים בדרך כלל באופן שוויוני לשתי הגרסאות, עו"ד מומחה בתחום יוכל לעיתים לחקור את העדים באופן אשר יאמת את גרסת הנאשם.
לכן, אם הנהג מאתר עד ראייה במקום העבירה או תאונת הדרכים חשוב לרשום את פרטי העד ומומלץ לבקש ממנו להכין מסמך מפורט בכתב ולפרט את הגרסה שלו לאירוע.
בדיון המתקיים בבית המשפט עורך הדין של הנהג יזמן את עד הראייה ובית המשפט נותן משקל רב לעדות האובייקטיבית לכן, יש אפשרות לקבל זיכוי מלא או חלקי בכתב אישום תעבורתי.
למידע נוסף בנושא זיכוי על פי עד ראייה, לייעוץ משפטי מקצועי ולייצוג משפטי – אנא צרו קשר עם משרד עו"ד ארז רופא.
*המידע בכתבה זו נועד לידע כללי ואינו מהווה ייעוץ או תחליף לייעוץ משפטי מקצועי