שימוש בטלפון בזמן נהיגה: המדריך השלם
תקנות התעבורה קובעות מהי נהיגה בחוסר זהירות, הן אוסרות על שימוש בטלפון הנייד בזמן שהרכב בתנועה, וחל איסור במפורש על שליחת וקריאת מסרונים בזמן נהיגה.
אכיפת המשטרה
המשטרה מפעילה אמצעים שונים ומשקיעה משאבים רבים כדי לאכוף את עבירת השימוש בטלפון בנהיגה.
למשל:
נהג הנתפס על עבירת דיבור בטלפון בזמן נהיגה צפוי לקנס גבוה ול-8 נקודות חובה במשרד הרישוי
כמו כן, בגין החזקת טלפון לצורך מענה לשיחה נכנסת או לביצוע שיחה יוצאת, ובגין קריאת ושליחת הודעות, גלישה באינטרנט ואפילו תפעול אפליקציית ניווט כמו וייז או כל שימוש אחר הגורם לנהג להסיט עיניים מהדרך ומהנסיגה ברכב – הנהג חשוף לדו"ח מהמשטרה ולקנס של 1,000 ₪ עם 8 נקודות.
אגב, נהג הנתפס בזמן נהיגה על שימוש באוזניות יקבל קנס של 250 ₪ ללא נקודות.
תקנות שימוש בטלפון בזמן נהיגה
סעיף 28 א' לתקנות התעבורה קובע כי אדם הנהוג ברכב חייב להחזיק את ההגה או הכידון בידיו, כל עוד הרכב בתנועה, עם זאת הנהג רשאי להסיר יד אחת מן ההגה או הכידון לצורך קיום כללי התנועה או להבטחת הפעולה התקינה של הרכב.
סעיף 28 ב' קובע כי אם הרכב בתנועה, אסור לאוחז בהגה (נהג) להחזיק בידו טלפון קבוע או נייד, ואין להשתמש בהם ברכב בזמן תנועה אלא באמצעות דיבורית.
חשוב להדגיש כי בתקנות התעבורה מציינים דיבור בטלפון או שימוש בטלפון כאשר הרכב בתנועה, אך גם עמידה ברמזור נחשבת לכך שהרכב בתנועה, לכן החוק תקף גם במקרה זה.
השענת הטלפון על הכתף – גם היא אסורה
יש נהגים המנסים להתחכם ותוך כדי נהיגה הם משעינים מכשיר סלולרי בין הכתף והראש כדי לאחוז בהגה בשתי ידיים ומתוך אמונה כי הם לא יקבלו דו"ח.
גם מקרה זה נידון בבית המשפט העליון והשופטים פסקו כי פקודת התעבורה מתירה לנהגים לשוחח בנייד רק באמצעות דיבורית המותקנת ברכב, לכן הנהג לא הקפיד על קיום ההוראות שנקבעו, ובנוסף השופטים ציינו כי הנהג עשה שימוש ביד אחת כדי לאחוז בטלפון הנייד שלו ולהעמידו בין הכתף לראש.
ראוי לציין כי דו"ח על שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה הוא דו"ח מסוג ברירת משפט, כלומר כל נהג המואשם בשימוש בטלפון בזמן נהיגה רשאי להגיע לבית המשפט כדי לשטוח את טענותיו מול שופט תעבורה ולא לשלם את הקנס הכספי הגבוה.
קיימת אפשרות של החמרה בעונש
חשוב לזכור כי נהג שהגיש בקשת סרק ולא היו לזכותו טענות הגנה ממשיות עלול לקבל עונש חמור יותר מברירת הקנס שקיבל מאיש המשטרה, ולכן רצוי להיות מיוצג ע"י עו"ד מומחה בתעבורה.
ברור כי בכל מקרה, עדיף להישמע ולקיים את לשון החוק מאחר והתקנות נועדו לשמור על חיי המשתמשים בדרך.
מה עושים אם מקבלים דו"ח על טלפון?
אם קיבלתם דו"ח בגין דיבור או החזקת טלפון בזמן שהרכב בתנועה מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי ולקבל ייצוג משפטי על ידי עורך דין תעבורה מנוסה, ובמיוחד כיום מאחר ומדובר בעבירה חמורה עם קנס משמעותי והפחתת נקודות, ובתי המשפט והמשטרה מחמירים מאוד בעבירות תנועה חמורות.
מה נחשב לשימוש בטלפון?
תקנות התעבורה קובעות כי אסור לנהג להשתמש בטלפון קבוע או נייד כאשר הרכב בתנועה, המטרה של התקנות היא לגרום לנהגים להישאר מרוכזים בכביש ובנהיגה כאשר הרכב בתנועה.
במרוצת השנים גבר השימוש בטלפון הנייד, ולא מעט תאונות דרכים התרחשו כתוצאה מהסחת דעת עקב שימוש בטלפון בזמן נהיגה.
עם זאת, כאן המקום לציין כי שופטים בבתי המשפט לתעבורה ובבית המשפט העליון מפרשים את החוקים בצורה מעט שונה, לכן קיים בלבול רב בקרב ציבור הנהגים, ולעיתים נהג אחד יורשע בגין עבירת שימוש בטלפון בזמן נהיגה, ונהג אחר לא יואשם.
בתי המשפט לתעבורה קבעו בפסיקות השונות מה נחשב לשימוש בטלפון, ולמעשה כל שימוש בטלפון כשהרכב בתנועה הוא נגד החוק, כולל שימוש כגון:
- צפייה בצג הטלפון הנייד לכל מטרה,
- דיבור,
- שליחת הודעה,
- קריאת הודעה,
- לחיצה על המסך בזמן הפעלת אפליקציית ניווט כמו וויז ועוד.
כדאי לדעת כי אין איסור בתקנות התעבורה, נכון להיום, על שימוש במכשירי ניווט ברכב, אך מדובר בהסחת דעת המסכנת את הנהג ושאר המשתמשים בדרך.
למעשה, סעיף 28 א' לפקודת התעבורה קובע כי חל איסור מוחלט לצפות בכל מסך המציג תמונות נעות ברצף, אך מאחר והצפייה באפליקציית וויז אינה ממושכת ונעשית לפרק זמן קצר, המחוקק מאפשר לנהגים להשתמש במערכות ניווט, אך אסור לנהג ללחוץ על לחצנים באפליקציית הניווט כמו דיווח על רכב בצד, עומס תנועה וכו'.
מה לעשות אם שוטר עצר אתכם ונתן לכם דו"ח בגין שימוש בטלפון בזמן נהיגה?
אם שוטר עצר אתכם בחשד לעבירת שימוש בטלפון בזמן נהיגה הוא חייב לרשום דו"ח הכולל ברירת משפט ועליו לתעד את הפרטים הרלוונטיים לביצוע העבירה, בנוסף עליו לרשום בטופס את תגובתכם לנושא.
כדאי לדעת כי משטרת ישראל הוציאה את תקנת אי החזקת הגה בשתי ידיים מחוברת נוסחי האישום של השוטרים, ואם קיבלתם דו"ח בגין עבירה זו תוכלו בעזרת עורך דין תעבורה לבטלו.
מה כדאי לענות לשוטר?
כאשר השוטר רושם בדו"ח את תגובתכם לעבירה עליכם לשקול היטב את דבריכם:
- ומומלץ שלא להתלהם,
- לא להעליב את השוטר
- או לומר תגובות שתתחרטו עליהן בבית המשפט,
- ולבטח שאין להודות בעבירה.
אתם מצולמים במצלמת גוף של השוטר
בנוסף, עליכם לזכור כי השוטרים כיום מצוידים במצלמות גוף לתיעוד עבודתם לכן הקפידו על התנהגות נאותה ועל דבריכם.
חושבים שאתם צודקים ולא ביצעתם עבירה? אספו ראיות רלוונטיות!
כדאי גם לאסוף ראיות אם אתם משוכנעים כי לא עברתם על החוק.
לדוגמה:
- צילום המפגש עם השוטר,
- צילום הדיבורית ברכב,
- צילום מקום ההסתתרות של השוטר כדי לבחון הפרשי גובה וזוויות ראייה
- ועוד.
על פי חוק, הנכם רשאים להגיש בקשה להישפט, יש 90 יום להגשת הבקשה.
בבית המשפט לתעבורה עליכם להוכיח את חפותכם
ניתן לזמן את השוטר למשפט כדי לחקור אותו, להעיד בפני השופט ולהציג ראיות המוכיחות את הטענות שלכם.
בסוף הדיון בית המשפט יקבע האם לקבל את עמדת המדינה.
כל עוד ההוכחות של התביעה שכנעו את השופט כי ביצעתם עבירה מעבר לכל ספק, אם השופט סבור שיש ספק בטענות התביעה הוא יכול לזכות אתכם מכתב האישום החמור.
מסיבה זו, ומסיבות נוספות, אין לוותר על ייעוץ וייצוג משפטי על ידי עורך דין תעבורה המתמחה בין היתר בעבירות שימוש בטלפון בזמן נהיגה.