ישנם מספר סוגים בהם ניתן להתלות רישיון נהיגה:
התליית רישיון נהיגה מטעם משרד הרישוי
התליית רישיון הנהיגה מטעם משרד הרישוי- פירושה, פסילה זמנית של רישיון הנהיגה לנהג אשר לא ביצע אמצעי תיקון (קורס נהיגה) כפי שהטיל עליו משרד הרישוי.
משרד הרישוי יודיע על התליית הרישיון לנהג באמצעות שליחת מכתב בדואר רשום או כאשר הנהג מתייצב במשרד הרישוי באופן פיזי ונודע לו ע"י איש רשות הרישוי אודות התליית הרישיון.
נקודות ירשמו לחובת הנהג בשל עבירות תעבורה שביצע, זאת כאמור לאחר שנהג הורשע בעבירה בביהמ"ש ו/או קיבל דו"ח ושילם הקנס בגינו. לאחר ההרשעה, יועבר דיווח ממשטרת ישראל למשרד הרישוי אשר ירשום לחובת הנהג את מספר הנקודות שהיו בצד
כאשר יגיע נהג למספר נקודות אשר יחייב ביצוע קורס נהיגה, יישלח אליו זימון לקורס לכתובתו, אך במידה והנהג לא יבצע את אותו קורס כנדרש, אזי רשות הרישוי תתלה את רישיונו, דהיינו תפסול אותו מלנהוג, זאת עד אשר יבצע את שנתבקש.
מומלץ לבחון את תדפיס הנקודות של אותו נהג ולבדוק האם חלה בו טעות ברישום והאם עבירה שנרשמה לחובתו של נהג כלל אינה צריכה להיזקף לחובתו ואז, בפניה למשרד רישוי, על הפקיד המוסמך יהיה לתקן את הרישום ובכך יכול ותמנע ההתלייה כאמור.
התליית רישיון ע"י משרד הרישוי הינה סנקציה לא פשוטה עבור נהגים, אשר מוצאים עצמם במפתיע עומדים בפני שלילת רישיון הנהיגה, במקרים רבים ללא כל ידיעה מוקדמת.
זכרו כי במידה וקיבלתם מכתב לפיו רישיונכם הותלה, עליכם לפנות לייעוץ עו"ד הבקיא בתעבורה בהקדם, דעו כי אינכם יכולים לנהוג ואף אם תנהגו, הרי שביטוח אינו בר תוקף ותעמדו בפני אישומים חמורים אשר בגינם עתירה למאסר.
התליית רישיון נהיגה מטעם המרב"ד
התלייה מטעם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים- זהו מצב בו משרד הבריאות, דהיינו המכון הרפואי לבטיחות בדרכים מחליט על הפסקה זמנית של רישיון הנהיגה לנהג, וזאת מטעמים בריאותיים.
במקרה זה, יכולים להיות מספר מקרים אשר בגינם יופנה נהג למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד). לצורך בדיקת התאמתו – וזה כאשר, מדובר במי שהורשע ב:
- עבירות חוזרות של נהיגה בשכרות, סמים 2.
- עבר פלילי מכביד
- או במקרים שרופא מטפל מדווח למשרד הבריאות על בעיה בריאותית אשר יש בה כדי לפגום בכושר הנהיגה של נהג או בדרישות הבטיחות הנדרשות.
במידה ונהג הופנה כאמור למכון הרפואי, לצורך בדיקת התאמתו, תישלח לו הודעה על התליית רישיונו וזאת עד לבדיקתו כמתחייב .
המרב"ד יוכל לדרוש מנהג לבצע מספר בדיקות, כגון: פגישה עם פסיכולוג, פסיכיאטר או רופא מומחה אחר.
לאחר התרשמותם של נותני חוות הדעת, יוחלט באם לאפשר לאותו נהג לחדש/לקבל את רישיונו או שמא לפסול אותו מלנהוג בשל אי התאמה בריאותית או אישיותית.
במקרה זה, הנהג יוכל להגיש ערר לועדת הערר על החלטת המרב"ד.
גם בשל התליית רישיון של נהג בשל החלטת המכון הרפואי יש משום עוול שנעשה כאמור לנהג, נוכח שלילת חופש התנועה, מה גם שפרוצדורה זו יכולה להימשך מספר חודשים, נוכח עומס רב אשר נוצר על משרד הבריאות וזימון נהגים לבדיקות השונות.
גם במקרה זה של התלייה כאמור, חשוב להתייעץ עם עו"ד הבקיא בדיני תעבורה, שכן יוכל לסייע רבות בהליך זה אשר אינו פשוט וכרוך בפרוצדורות רבות מול משרד הבריאות וועדת הערר.