עבירות המתה – תיקון 137 כיצד השתנה המצב המשפטי
לאחרונה, לאחר שנים רבות של ביקורת על הדין הישראלי נכנס לתוקף חוק העונשין (תיקון מס' 137) התשע"ט-2019 (להלן – תיקון 137), המכונה גם הרפורמה בעבירות ההמתה, והגדיר מחדש את עבירות הרצח וההריגה במשפט הישראלי.
עד התיקון כלל חוק העונשין שלוש עבירות המתה מרכזיות שנשאבו מהחוק המנדטורי (הבריטי):
רצח, הריגה וגרימת מוות ברשלנות (יש לציין כי קיימות עוד 2 עבירות המתה נוספות שתיקון 137 לא חל עליהן):
- עבירה של המתת תינוק
- עבירה של גרימת מוות בנהיגה רשלנית הקבועה בפקודת התעבורה
לפי תיקון 137, עבירות הרצח וההריגה יפוצלו:
עבירת הרצח תפוצל לשתי עבירות שונות, ועבירת ההריגה תפוצל אף היא לשתי עבירות שונות, כך בסופו של דבר יהיו ארבע עבירות חדשות ומדורגות:
- רצח בנסיבות מחמירות
- רצח
- המתה בנסיבות של אחריות מופחתת
- והמתה בקלות דעת
מה משמעות התיקון?
בעקבות התיקון בית המשפט המחוזי יכול להרשיע אדם בעבירה של רצח ולגזור עליו עונש של מאסר עולם גם במקרה שבו לא הייתה "כוונה" מפורשת ומתוכננת להמית את הקורבן לפני ביצוע המעשה (יסוד נפשי שהיה דרוש טרם התיקון לחוק ובהיעדרו נאלץ בית המשפט להרשיע בעבירה של "הריגה" בלבד).
מנגד, מקרים שהוגדרו טרם התיקון כעבירות "רצח", על אף שלא היה מוצדק בנסיבות מסוימות לתייג את הנאשם כ"רוצח", יסווגו לאחר התיקון לעבירה של המתה בנסיבות של אחריות מופחתת.
כך לדוגמה אישה שרצחה את בעלה לאחר מסכת התעללות שספגה מצידו הייתה מורשעת ברצח ונידונה למאסר עולם טרם התיקון לחוק בשל חוסר חלופה אחרת (לא ניתן היה להרשיעה בהריגה בלבד).
אם הייתה אישה זו הייתה עומדת לדין היום לאחר התיקון, הרי שהיא לא הייתה מרצה עונש כה חמור שכן היא הייתה מואשמת בעבירה החדשה של "עבירות המתה בנסיבות של אחריות מופחתת" הכוללת חלופה של המתה עקב מצוקה נפשית בעקבות התעללות חמורה או מתמשכת בו או בבן משפחתו, כאשר העונש בצד עבירה זו עומד על 15 שנות מאסר (וכמובן שבית המשפט רשאי להטיל עונש קל יותר בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה ומקרה).
עבירות המתה – תאונת דרכים קטלנית:
301ג. לחוק העונשין – “הגורם למותו של אדם בקלות דעת, דינו – מאסר שתים עשרה שנים.”
לשם ההמחשה, מקרה קלאסי לשימוש בעבירה הוא מצב בו נאשם נהג כשהוא תחת השפעת אלכוהול ואגב כך גרם למותו של אדם, לפני התיקון בעבירות ההמתה, העבירה אשר הייתה בשימוש תדיר היא גרם מוות ברשלנות, עבירה שהעונש המקסימלי בצידה הוא עד 3 שנות מאסר או במקרים חמורים יותר בהריגה עונש מקסימלי של עד 20 שנות מאסר, כיום כאמור ישנו מדרג חדש שיכול להתאים יותר למצבים השונים.