האם מותר לחקור קטין? ומי רשאי לחקור ילד?
חוק הגנת הילדים מסדיר את סוגיית חקירת הילדים, בין אם כעדים לביצוע עבירה ובין אם כחשודים.
חוק זה יחול על עבירות מסוימות כגון:
- עבירות מין
- עבירות העוסקות בתקיפה והתעללות של אחראי על קטין
- חבלה
- הזנחה
- חטיפה
- כליאה
- הריגה
- רצח ועוד
במקרה זה, ילד אשר שמע אודות עבירה שחוק הגנת הילדים חל עליה, אף הוא ייחקר בידי חוקר ילדים.
חוקר ילדים
לפי חוק זה, ייחקרו ילדים שטרם מלאו להם 14 שנים בידי חוקר ילדים, שעבר הכשרה מיוחדת ובהמשך יעידו בבית המשפט רק באישור חוקר הילדים.
טובת הילד קודמת
תפקידו של חוקר הילדים הוא לעמוד על טובת הילד אל מול הצורך בחשיפת האמת.
כך שחוקר הילדים יצטרך להחליט האם להגיש לבית המשפט את העדות שגבה או להתיר את עדותו של הילד בפני בית המשפט.
כאשר חוקר הילדים יגיש את עדותו של הילד, הרי שעדות זו תובא במקום חקירתו של הילד בבית המשפט וניתן יהיה לחקור את חוקר הילדים.
לשם מה נדרש בכלל תהליך זה?
המטרה הינה, למעשה, להימנע מעדותו של הילד, דבר אשר עלול לגרום לטלטלה נפשית כתוצאה משחזור האירועים והחקירה בפני בית המשפט.
במסגרת כך, ישנם מקרים בהם יעידו ילדים שלא בפני נאשם, או כאשר עורכי הדין והשופט אינם לבושים במדי משפט או אפשרויות נוספות אשר יאפשרו את עדות הילד תוך התחשבות במצבו.
כמו כן, בחקירת חוקר ילדים עוד בטרם בית המשפט, על חוקר הילדים שלא לחקור בתחנת המשטרה וכשהוא לבוש במדי שוטר.
תיעוד חקירה עם ילד – וידאו, הקלטה, כתיבה ותמלול
ככלל ישנה חובת תיעוד לחקירה של קטינים, כך שעל החוקר לתעד באמצעות וידאו את מלוא החקירה, אך אם אין אפשרות לתיעוד באמצעות וידאו או שהילד סירב להיות מתועד בוידאו והסירוב תועד, ניתן להשתמש בהקלטה קולית.
אמצעי אחרון הוא תיעוד בכתב, זה רק כאשר לא ניתן לתעד בהקלטה קולית או כאשר סירב הילד וסירובו תועד כאמור.
ראוי לציין כי הרשעה על סמך עדות ילד מתחת לגיל 14, שניתנה בפני חוקר ילדים טעונה תוספת ראייתית של סיוע ולא תוכל להביא להרשעה לבדה.
ישנם מקרים בהם אין חובה שילד ייחקר בידי חוקר ילדים וזאת כאשר מדובר בשאלות הנשאלות סמוך למעשה העבירה או כאשר מדובר בשאלות ששאל האפוטרופוס של הילד, אביו או אמו או כאשר הילד נמצא בפיקוח רופא.
יודגש, ילד בעל מוגבלות שכלית או נפשית, ייחקר בידי "חוקר מיוחד".
נוכחות מבוגר בשעת החקירה
במהלך החקירה, אדם יהיה רשאי להיות נוכח רק באישור חוקר הילדים, אולם, ילד שהוזמן לחקירה בידיעת הוריו למשל, זכאי שהורה או אדם אחר קרוב יהיה נוכח עמו.
לפני החקירה של הילד
בטרם החלה החקירה על חוקר הילדים להודיע לילד ובלשון המובנת לו, בהתחשב בגילו ובגרותו, על זכותו להיוועץ בעורך דין ולהיות מיוצג בידי סנגור, על זכאותו לייצוג בידי הסנגוריה הציבורית ועל זכותו לנוכחות הורה כפי שפורט מעלה.
באיזו שעה מתבצת החקירה?
ישנה חשיבות לשעת החקירה מאחר ועסקינן באוכלוסייה מיוחדת ולכן ילד שהינו חשוד בביצוע עבירה, לא ייחקר בשעת לילה, זאת אומרת בין השעות 20:00-7:00.
מקרים יוצאי דופן
יחד עם זאת, ישנם מצבים בהם קצין מוסמך רשאי להחליט בכתב כי ילד חשוד ייחקר בשעת לילה, זאת כאשר העבירה שהוא חשוד בביצועה נעברה בסמוך לשעה זו או שהחקירה איננה סובלת דיחוי וזאת על פי חוק הגנת הילדים או כאשר הילד או הוריו נתנו לכך אישור.
כאשר מדובר בילד שאיננו חשוד בביצוע עבירה, הרי שחקירה תיערך אך ורק בידיעת הוריו של הילד.