הקשר בין צה"ל למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד) – כל מה שחשוב לדעת
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד) הוקם כיחידה מטעם משרד הבריאות במטרה לעסוק ברפואה תעבורתית ולבצע בדיקות כשירות לנהגים ולמבקשי רישיון נהיגה.
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים עורך מבדקי כשירות שונים כמו הערכה פסיכולוגית, בדיקות רפואיות ועוד.
המרב"ד מספק המלצה על הכשירות הרפואית של הנהגים לפי סוגי רכב שונים, ובנוסף הוא מייעץ לגורמים מקצועיים שונים.
למרב"ד יש תפקיד קריטי מאחר והוא יכול לאתר ליקויים בריאותיים בקרב נהגים ובכך הוא מהווה חלק משמעותי במלחמה בתאונות הדרכים והקטל בכבישי הארץ.
בין היתר, המרב"ד מקבל דיווחים מצה"ל לגבי חשש לאי כשירות הנהיגה בקרב חיילים בסדיר או בקבע, ובנוסף המרב"ד בוחן חיילים המשוחררים על רקע נפשי כדי לבדוק את כשירותם לנהיגה והוא בוחן גם כשירות נהיגה של נכי צה"ל ומייעץ בנושאים כמו התאמת אביזרים לרכבי נכים.
לכן, יש קשר הדוק ושוטף בין צה"ל לבין המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, וחיילים רבים נאלצים להתמודד עם המרב"ד מאחר ורישיון הנהיגה שלהם נמצא בסכנה ממשית לפסילתו.
מה התפקידים של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?
למכון הרפואי לבטיחות בדרכים יש מגוון תפקידים, העיקריים שבהם הינם:
- מתן המלצה על כשירות רפואית לנהיגה.
- אבחון ובדיקת אי כשירות של נהגים, בהתאם לסוג הרכב ורישיון הנהיגה.
- איתור נהגים העלולים לסכן את עצמם ואת זולתם בדרך ומתן המלצה על פסילת רישיון הנהיגה שלהם, כלומר מלחמה במגפת תאונות הדרכים בישראל.
- התאמת אביזרי נהיגה לרכבי נכים.
- ייעוץ מקצועי לגורמים מקצועיים ותעסוקתיים שונים.
- תכנון והפעלת תוכניות הכשרה.
המרב"ד מבצע הערכת כשירות במישור הרפואי ובמישור הנפשי.
כאשר המצב הרפואי של חייל או איש קבע מעלה חשש לגבי כשירותו לנהוג, צה"ל חייב לדווח למשרד הרישוי וברוב המקרים החייל יקבל זימון לבדיקות במכון הרפואי.
אם חייל פנה לקב"ן או השתחרר מהשירות על רקע נפשי, רשויות הצבא חייבות לדווח על כך למשרד הרישוי (ומשם הדיווח מגיע למרב"ד) והחייל יקבל זימון לבדיקות.
קב"ן, בעיות נפשיות והקשר למרב"ד
עורך דין ארז רופא מדגיש כי שחרור על רקע נפשי משירות סדיר בצה"ל לאחר הערכת קב"ן (קצין בריאות נפש) לא בהכרח יביא לזימון לבדיקות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
אם הקב"ן סבור כי הבעיה או המצוקה הנפשית ממנה החייל סובל משפיעה על יכולתו לנהוג חובה עליו לדווח למשרד הרישוי, בין אם הוחלט לשחרר את החייל מהשירות ובין אם לא.
הזימון לבדיקות במרב"ד בגלל המלצה מהקב"ן לא בהכרח יסתיים בפסילת רישיון הנהיגה.
יחד עם זאת, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי לאחר קבלת הזימון לבדיקות במרב"ד כדי להגיע מוכנים, להצטייד במסמכים המוכיחים כשירות נהיגה ולהתנהל נכון בבדיקות ובראיון.
חשוב לדעת כי חיילים המואשמים בשימוש בסמים או אלכוהול (חומרים פסיכואקטיביים) צפויים לקבל זימון לבדיקות מהמרב"ד מאחר ורשויות הצבא חייבות לדווח על הבעיה למשרד הרישוי.
לא מעט חיילים משתחררים בשנים האחרונות עקב שימוש בסמים או אלכוהול, חלקם סובלים ממחלות והפרעות נפשיות על רקע השימוש בחומר פסיכואקטיבי. על כן, בסבירות גבוהה הם יקבלו זימון להערכת כשירות נהיגה במכון הרפואי.
זימון למרב"ד עקב שימוש בסמים
חיילים רבים נתפסים בעת שימוש בסמים שונים, לרבות שימוש באלכוהול.
הצבא מחמיר מאוד בנושאים הקשורים לשימוש בסמים, לכן חיילים חייבים להבין זאת ולהיזהר שבעתיים אחרת רישיון הנהיגה שלהם נמצא בסכנה ממשית. אמנם, בלא מעט מקרים החיילים מקבלים חזרה את רישיון הנהיגה שלהם לאחר פסילת קצרה, אך אז עליהם לעבור בדיקות במרב"ד ויש לכך תיעוד במערכת.
כאשר החייל משתחרר מהשירות והוא מעוניין להוציא רישיון נהיגה על רכב מסחרי כבד או על רכב ציבורי, עליו לעבור בדיקות במרב"ד והתיק שלו מופיע בפני הרופאים במכון.
על כן בקשתו עשויה להידחות וגם אם החייל עישן סמים פעם אחת בלבד, עתידו המקצועי נפגע.
אם החייל עבר בדיקות במכון הרפואי יש לכך השלכות נוספות.
החייל יימצא תחת מעקב צמוד של המרב"ד, גם לאחר השחרור מהצבא, וכל בקשה שלו להוציא רישיון לנהג מקצועי צפויה להידחות. במקרה זה ניתן להגיש ערר בעזרת עורך דין מנוסה לענייני תעבורה ומרב"ד.
ליקוי בריאותי ומחלות
חיילים בסדיר ובקבע הסובלים מליקוי בריאותי כלשהו או ממחלה מסוימת, מקבלים שירותי בריאות בצבא, במרפאות חוץ, בבתי חולים ובקופות החולים.
על פי חוזר מנכ"ל משרד הבריאות, הרופא חייב לדווח למשרד הרישוי על כל שינוי במצבו הבריאותי של המטופל (או הנבדק), אם יש חשש שהמצב הבריאותי של המטופל פוגע בכשירותו לנהוג.
חובת הדיווח המוטלת על הרופאים חלה גם על רופאים המשרתים בצבא והיא קודמת לחובת השמירה על סודיות רפואית.
אם חייל חולה, נפצע או מצבו הבריאותי השתנה או החמיר, הרופא יפעיל את שיקול דעתו על מנת להחליט האם לדווח למשרד הרישוי.
יש מחלות ומצבים בריאותיים המחייבים את כל הרופאים במדינה, כולל רופאים בצבא, לדווח על החייל למשרד הרישוי.