כידוע המחוקק קבע איסור גורף לנהוג רכב בשול הדרך, ואיסור זה תקף לכל סוגי כלי הרכב, לרבות רכב פרטי, רכב מסחרי, ורכב דו-גלגלי. ועדיין על אף שהדבר פורסם בכלי התקשורת רבים משטרת ישראל עדיין מאפשרת לנהגי רכב דו גלגלי לפעול בניגוד לחוק. כל הפרטים במאמר.
תקנות התעבורה נסיעה בשוליים קובעות:
- החובה להשתמש בכביש בלבד תק' (מס' 3) תש"ל-1970 תק' (מס' 2) תשל"א-1971
- (א) במקום שיש כביש לא יסע נוהג רכב אלא בכביש, אלא אם יש הוראה אחרת בחלק זה.
תקנות התעבורה נסיעה בשוליים ותגובתה של משטרת ישראל
על אף האמור, לאחרונה החליטה משטרת ישראל לאפשר לנהגי רכב דו-גלגלי לפעול בניגוד לחוק האמור, ולנהוג רכבים דו-גלגליים, אופנועים וקטנועים, בשול הדרך, והדבר אף פורסם ברבים בכלי התקשורת השונים. המדובר בהטעיה בוטה של כלל ציבור הנהגים, ובפרט של נהגי רכבים דו-גלגליים, כאשר אין באפשרות משטרת ישראל להתיר מה שהמחוקק אסר, עם זאת החליטה היא במסגרת הנחיות פנימיות שלה עצמה כי אנשי המשטרה לא יאכפו עבירות אלה של נהיגה בשול על ידי רכבים דו-גלגליים, וזאת אך בנסיבות מסוימות.
בניגוד לפרסומים המטעים בתקשורת, הנחיות משטרת ישראל לעניין זה, קובעות במפורש כי "אין אישור גורף לנהיגת רכב דו גלגלי בשוליים", וכי הנסיעה על השול אפשרית "רק כאשר קיים עומס תנועה בכביש והתנועה מתנהלת באיטיות". עוד נקבע על ידי משטרת ישראל בהנחיות אלה כי אין היתר לנוע בשוליים בחוסר זהירות ועל כן רכב דו גלגלי הנע בשוליים בשעת עומס ונהיגתו רשלנית ומסוכנת ירשם כנגדו דו"ח בגין נהיגה בחוסר זהירות או בנהיגה בקלות ראש.
בעקבות הפרסומים המטעים האמורים של משטרת ישראל, נהגי רכבים דו-גלגליים שוגים כאשר הם למעשה חושבים שמותר להם לנסוע עם רכביהם בשוליים בכל עת, באופן שלמעשה מסכן את כל ציבור הנהגים בדרך ובניגוד לקביעת דיני תעבורה בישראל.
מקרה שהגיע אלינו לאחרונה
לאחרונה הגיע למשרדו של עורך דין לדיני תעבורה ארז רופא – נהג שנקלע לתאונה עם נהג רכב דו-גלגלי שנסע אותה עת בשוליים, וכאשר ניסה הוא להשתלב בתנועה פגע ברכב של הנהג שנסע כחוק בנתיב הימני.מיד לאחר שעיינו בתיק החקירה הבנו כי שגתה התביעה כאשר הגישה כנגד הלקוח שלנו כתב אישום חמור בגין אחריות לתאונה, בעוד נהג הרכב הגו-גלגלי הוא שביצע עבירת תנועה חמורה של נהיגה פראית בשוליים עובר לתאונה. ראוי לציין, כי עיון בתיק החקירה העלה אף כי במקום היה עד ניטראלי שטען בפני החוקר המשטרתי כי אותו נהג רכב דו-גלגלי נהג בפראות, ואף עובר לתאונה פגע ברכבו של העד הניטראלי והמשיך בנסיעה על גבי השול עד לפגיעה ברכב של הלקוח שלנו, ברם התביעה המשטרתית החליטה שלא לזמנו כעד תביעה, שכן עדותו אינה מתאימה לגרסה שלה.
התיק נקבע לשמיעת הוכחות בבית משפט השלום לתעבורה בתל אביב, ובוחן התנועה שהגיע להעיד, אף ציין במסגרת עדותו כי הוא המליץ להעמיד לדין את נהג הרכב הדו-גלגלי, והתביעה נמנעה מלעשות כן כאמור.
מדובר במקרה מצער, בו שוב בוחרת התביעה המשטרתית להשתמש בראיות המתאימות לגרסתה, ולהימנע מהבאת ראיות שאינן מתיישבות עם גרסתה, וזאת בניגוד מוחלט לתפקידה כגוף האמון על חקר האמת.
בכל מקרה שמיוחסת לנהג עבירת תעבורה, אף כאשר מדובר בעבירה חמורה של תקנות התעבורה נסיעה בשוליים אין לומר נואש ויש לפנות לעורך דין הבקיא בתחום שיש בכוחו לסייע במקרים אלה ולשנות או למנוע השלכות הקשות הכרוכות בהרשעה! התקשרו עוד היום לעו"ד ארז רופא בטלפון 054-3317777