האם חלונות כהים / שחורים ברכב מותרים על פי חוק?
נהגים רבים פונים לעורכי דין לענייני תעבורה לאחר שהם קיבלו קנס בגובה 500 ש"ח על חלונות כהים ברכבם.
לכן, נשאלת השאלה האם החוק מתיר להשחיר ולהכהות את חלונות הרכב או לא.
יש חוסר ודאות בקרב ציבור הנהגים ובעלי הרכבים בישראל, האם מותר להכהות חלונות בכלי רכב או לא.
עורך דין ארז רופא עושה לנו סדר בנושא.
יש לציין כי הכהיית חלונות הרכב מקנה לא מעט יתרונות.
החלונות הכהים ברכב מעניקים מראה יוקרתי וייחודי לרכב, הם מווסתים את הטמפרטורה בתא הנוסעים, מסננים את קרני השמש ושומרים על פרטיות הנוסעים.
כדאי לדעת כי יש 4 שיטות עיקריות להכהיית חלונות הרכב:
- ציפוי חלונות הרכב באמצעות מדבקות ייעודיות או פילם.
- השחרת חלונות הרכב באמצעות לייזר.
- ציפוי החלונות בטבילה.
- השחמת חלונות הרכב בתנור.
מה אומר החוק בנושא חלונות כהים לרכב?
החוק בישראל מתיר הכהיית חלונות לרכב רק באופן חלקי.
הבלבול בקרב בעלי הרכבים החל לאחר שינוי תקנה 356(ד) לתקנות התעבורה בשנת 2006, התיקון קובע כי:
לא יירשם רכב או יחודש רישיונו של הרכב אם השמשה הקדמית והאחורית והשמשות שליד המושבים הקדמיים, כולן או מקצתן, צופו באמצעות חומר ציפוי, בין אן בהתזה ובין אם בהדבקה או בכל דרך אחרת.
תקנה 27(ב) לתקנות התעבורה קובעת כי נהג שציפה או כיסה את שמשת רכבו בדרך שאינה תואמת להוראות תקנה 356(ד) יהיה צפוי לקבל דו"ח על סך 500 ₪, ללא נקודות.
כמו כן, רכב עם חלונות כהים שאינו עומד בהוראות תקנה 356(ד) לא יעבור את מבחן הרישוי השנתי, כלומר טסט שנתי.
בנוסף לזאת, אם שוטר עוצר נהג בגין נסיעה ברכב עם חלונות כהים בטענה כי זו עבירה הנוגדת את תקנה 356(ד) לתקנות התעבורה, השוטר רשאי להזמין בוחן תנועה או בוחן של רשות הרישוי כדי לבדוק האם הכהיית חלונות הרכב נעשתה בכפוף לתקן הישראלי העדכני.
במצב זה, אם בוחן התנועה או בוחן של רשות הרישוי קבעו כי הכהיית חלונות הרכב נעשתה בניגוד לתקנה, הרכב אינו תקין ואין להשתמש בו.
במקרה זה הנהג יקבל דו"ח על סך 1,000 ₪ ללא נקודות, וכן טופס המודיע על איסור השימוש ברכב.
הוראות תקנה 356(ד)
להלן אנו מציגים את נוסח סעיף ד לתקנה 356 לתקנות התעבורה:
"לא יירשם רכב ולא יחודש רישיונו של רכב שהשמשה הקדמית והאחורית והשמשות שליד המושבים הקדמיים נמותקנות בו, כולן או מקצתן, צופו בחומר ציפוי, בין בהתזה, בין בהדבקה ובין בכל דרך אחרת".
כפי שניתן להבין מהתקנה, אסור להכהות ולצפות את השמשה הקדמית והאחורית של הרכב, וכן אסור להכהות או לצפות את השמשות שליד מושב הנהג ומושב הנוסע לידו בחלק הקדמי שברכב.
עם זאת, ניתן להכהות או לצפות את החלונות של הנוסעים מאחור. החריג להוראות תקנה זו הוא האפשרות להכהות חלונות ברכב הנמצא בשימוש הצבא, וזאת אך ורק באישור פרטני של קצין מוסמך לכך בדרגת תת אלוף.
החוק אוסר לנהוג ברכב שנעשו בו שינויים בניגוד לרישיון הרכב.
האיסור נועד להבטיח ראייה ברורה בכל שעות היום והלילה כאשר נוהגים ברכב. התקנות קובעות כי כל השמשות בכלי הרכב חייבות להיות עשויות מזכוכית ביטחון או מחומר אחר המאושר על ידי מנהל אגף הרכב.
עורך דין ארז רופא מציין כי אם קיבלנו רכב עם חלון כהה שהגיע כך מהיצרן, וכל עוד הרכב עבר בדיקה וקיבל תקן בעת כניסתו לישראל, מותר לנו להשתמש ברכב מאחר שהחלונות הכהים קיבלו את אישור משרד התחבורה, גם אם החלונות ברכב כהים יותר מהתקן הקיים שמחייב את שאר כלי הרכב.
מה לעשות אם מקבלים דו"ח?
לא מעט אנשים מקבלים דו"ח משוטר על הכהיית חלונות רכבם בגין עבירה על פי סעיף 27(ב), כאשר סמל סעיף העבירה הינו 7285. נהג אשר הכהה את חלונות רכבו בניגוד לחוק צפוי לקבל דו"ח תנועה מסוג ברירת משפט.
האפשרויות להתמודדות נכונה עם הדו"ח הן:
- בקשה לביטול הדו"ח – ניתן להגיש בקשה מקוונת לביטול הדו"ח באתר האינטרנט, יש להגיש את הבקשה תוך 30 ימים מיום המצאת הדו"ח.
- בקשה להישפט – ניתן להגיש בקשה להישפט, יש להגיש את הבקשה תוך 90 ימים מיום המצאת הדו"ח. חשוב להיוועץ עם עורך דין מנוסה מאחר ואם אין עילה מוצדקת השופט עלול להחמיר את הענישה.
בכל שאלה ובקשה הנכם מוזמנים לפנות למשרד עורך דין ארז רופא ונשמח לסייע לכם ולהשיג את התוצאה המשפטית הטובה ביותר עבורכם!