סעיף 62 (2) לפקודת התעבורה מגדיר את עבירת נהיגה בקלות ראש כך: "נהג רכב בדרך קלות ראש, או ברשלנות, או במהירות שיש בה בנסיבות המקרה סכנה לציבור, אף אם היא פחותה מן המהירות המקסימלית שנקבעה.."
נהג אשר הואשם בנהיגה בקלות ראש
העונש אשר נקבע בפקודת התעבורה בגין עבירה זו הוא מאסר שנתיים, פסילת רישיון לתקופה שלא תפחת מ-3 חודשים לפחות ורכיבי ענישה נוספים כמו פסילה מותנית וקנס כספי, לפיכך, אישום מסוג זה יגרור כאמור זימון למשפט ולא הודעת קנס.
נהג צפוי להיות מואשם בעבירה זו כאשר יש באופן נהיגתו משום חוסר אחריות בולט אשר בעקבותיו נהיגתו גרמה לנזק בגוף או ברכוש, לדוגמא: נהיגה ברמזור אדום, נסיעה פרועה בין נתיבים, נהיגה במהירות מופרזת, אחיזה בטלפון נייד תוך כדי נהיגה ועוד.
לפיכך, במרבית תיקי תאונות הדרכים בהם יוגש אישום לבית המשפט, כאשר נלוות עבירה נוספת כגון מהירות, אי ציות לתמרור או פגיעה בהולך רגל במעבר חצייה, יואשם הנהג גם בעבירה של נהיגה בקלות ראש בנוסף לעבירות הנלוות.
נהיגה בחוסר זהירות
מנגד, יתכן והנהג יואשם בעבירה של נהיגה בחוסר זהירות שהינה עבירה מקלה יותר מעבירת קלות הראש והדבר כאמור תלוי בנסיבות המקרה.
סעיף 21(ג) לפקודת התעבורה קובע: "לא ינהג אדם רכב בקלות ראש או בלא זהירות, או ללא תשומת לב מספקת בהתחשב בכל הנסיבות ובין השאר בסוג הרכב, במטענו, בשיטת בלמיו ומצבם, באפשרות של עצירה נוחה ובטוחה והבחנה בתמרורים, באותות שוטרים, בתנועת עוברי דרך ובכל עצם הנמצא על פני הדרך או סמוך לה ובמצב הדרך.."
במקרה זה, מדובר באדם אשר לא היה בהתנהגותו משום רשלנות מכוונת אלא לרוב ידובר על חוסר תשומת לב לדרך.
עבירה זו פחותה בחומרתה גם לעניין הענישה אשר בצידה ואינה מחייבת שלילת רישיון הנהיגה בפועל, אלא קנס כספי בלבד.
בתקופה האחרונה, משטרת ישראל הגבירה מאמציה לאכיפה כנגד עבירות מסוג "נהיגה בחוסר זהירות" וזאת במקרים בהם נהגים אינם אוחזים ההגה בשתי ידיים ומבצעים פעולות אחרות המסיחות הדעת תוך כדי נהיגה כגון אכילה או החזקת חפצים אחרים תוך כדי נהיגה.
נהג אשר יואשם בנהיגה בחוסר זהירות אשר לא גרמה לתאונת דרכים, יקבל דו"ח לתשלום קנס בלבד ואילו נהג שיואשם בעבירה זו אשר גרמה לתאונת דרכים יקבל זימון למשפט, אך כפי שצוין מעלה, מדובר בעבירה אשר אין בצידה חובת פסילת רישיון.
החשיבות שבפנייה לעורך דין
ישנה חשיבות רבה להיוועצות עם עורך דין לדיני תעבורה כבר בשלב מוקדם, שכן תפקיד עורך הדין הינו לבדוק את חומר הראיות ולנסות להביא לתיקון כתב האישום לעבירה מקלה יותר אשר תמנע את שלילת רישיון הנהיגה, כאשר מדובר בזימון לבית משפט. משרדנו מטפל בתיקים רבים מסוג זה ולכן, במידה והואשמת בעבירות של נהיגה בקלות ראש או נהיגה בחוסר זהירות, מומלץ לפנות בהקדם להתייעצות.
03-5221515 או בנייד 054-3317777