כבר נקבע לא אחת על ידי הערכאות השיפוטיות השונות כי מעבר החצייה הוא "מבצרו" של הולך הרגל, וחובה על כל נהג לצפות נוכחותו של הולך רגל בתחום מעבר חצייה.
"מבצרו של הולך הרגל" – חוק זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה
כדי להגן על הולכי הרגל, בפרט בתחום מעבר החצייה, קבע המחוקק חובות ואיסורים על נהגים, אשר מטרתם למנוע התרחשות תאונות, וכל נהג המפר הקבוע בחוק חשוף לעונשים חמורים. לא רבים יודעים, כי אף מקום שנוהג רכב פועל בהתאם לחוקי התנועה, חוצה צומת באור ירוק, ואילו הולך רגל נכנס לתחום מעבר החצייה כאשר בכיוונו דולק אור אדום, דרך כלל יוגש כנגד הנהג כתב אישום בגין אחריות לתאונה, מתוך ההנחה האמורה כי מעבר החצייה הוא "מבצרו" של הולך הרגל.
ברי לכל, ששאלת ההרשעה או הזיכוי במקרים אלו תלויה בנסיבות כל מקרה, ועל כן גם כאשר חלילה נקלע נהג לסיטואציה של פגיעה בהולך רגל בתחום מעבר חצייה, אף מקום שמדובר בפגיעה קשה או אף בתאונה קטלנית, חובה להתייעץ עם עו"ד המתמחה ובקיא בתחום התעבורה שיבדוק הנסיבות באופן מקצועי.
סיכון הולכי רגל במעבר חצייה – קנסות ועונשים
כך, בתקנה 67 לתקנות התעבורה, קבועה החובה הכללית המוטלת על כל נהג ליתן זכות קדימה לכל הולך רגל שעומד על המדרכה בסמוך למעבר החצייה וניכר כי בכוונתו לחצות הכביש, כן קבוע האיסור נהג להמשיך בנסיעה כאשר הוא מבחין ברכב אחר שעוצר לפני מעבר החציה, והעונש בגין הפרה של הוראות אלה, הוא קנס כספי בסך 250 ₪. ע"פ דיני התעבורה ככל שנהג אינו מאפשר להולך רגל הנמצא על מעבר החצייה להשלים החצייה, ירשם לחובתו דו"ח תנועה, יהא עליו לשלם קנס כספי בסך 500 ₪, וכן ירשמו לחובתו באופן אוטומטי 8 נקודות.
מקום שנהג לא מאפשר להולך רגל להשלים החצייה, ואף גורם לסיכון של אותו הולך רגל, תוך קרבה מסוכנת של הרכב לאותו הולך רגל, יקבל אותו נהג הזמנה לדין, וקמה לקצין משטרה אף הסמכות לפסול רישיון נהיגתו של הנהג מנהלית לתקופה של 30 ימים, וככל שיורשע הנהג לבסוף ירשמו לחובתו באופן אוטומטי 10 נקודות, זאת בנוסף לעונשים שיושתו עליו על ידי בית המשפט, אשר יכללו – פסילת רישיון נהיגה בפועל, פסילה על תנאי, וקנס כספי.
בנוסף לאמור, קבע המחוקק בתקנה 47 לתקנות התעבורה, איסור ספציפי לעקוף רכב אחר לפני מעבר חצייה, ונהג המפר איסור זה ירשם לחובתו דו"ח תנועה, יהא עליו לשלם קנס כספי בסך 500 ₪, וכן ירשמו לחובתו באופן אוטומטי 6 או 8 נקודות, בהתאם לנסיבות.
נעשנתם בעקבות אי מתן זכות קדימה להולך רגל? פנו לארז רופא – עורך דין לענייני תעבורה
אומנם מעבר החצייה מהווה את "מבצרו" של הולך הרגל, ולכן המחוקק קבע איסורים ועונשים חמורים בכל הנוגע לפגיעה בהולך הרגל או ב"מבצרו", וברור שככל והנסיבות או התוצאות חמורות יותר כך גם הענישה בצד העבירה, עם זאת אין הדבר אומר שככל שנהג מקבל דו"ח או הזמנה למשפט בגין עבירה זו עליו לקבל הגזירה כמובן מאליו, שכן על משטרת ישראל להוכיח את כל יסודות העבירה בטרם הרשעה, ועל כן כדי להימנע מההשלכות הרות הגורל כדאי ואף רצוי לפנות לעזרה של עורך דין לענייני תעבורה , אשר יכול בכלים מקצועיים לבחון כל מקרה על פי נסיבותיו, לסייע ולמנוע או לשנות התוצאות הקשות.
נעשנתם בעקבות אי מתן זכות קדימה להולך רגל? התקשרו לקבוע פגישה עם עו"ד תעבורה ארז רופא והבטיחו לעצמכם מענה וייצוג משפטי אישי ומקצועי.
ליצירת קשר בנייד 054-3317777 או בטלפון: 03-5221515