שחרור מהצבא בגין פרופיל 21 נפשי ורישיון נהיגה
לקראת הגיוס לצבא יש להתייצב לצו ראשון במהלכו קובעים את הפרופיל הרפואי של המועמד או המועמדת לגיוס.
בצה"ל יש מערכת דירוגים ייחודית באמצעות קובעים את מידת הכשירות של המועמדים לשירות בצבא, כאשר פרופיל 97 הוא הגבוה ביותר שמעיד על התאמת המועמדים לשירות לכל סוגי התפקידים.
פרופיל 21 הוא הפרופיל הנמוך ביותר שמעיד על בעיה רפואית או נפשית ההופכת את המועמד/ת לגיוס לבלתי כשיר לשירות בצה"ל.
יש הרבה מאוד מיתוסים מסביב לפרופיל 21 הנקבע על רקע של סיבות נפשיות, לכן הגיע הזמן לעשות סדר בנושא ולהבין שמדובר בפרופיל רפואי לכל דבר, ולפרופיל יש כמה השלכות והשפעות על חיי האדם.
חיילים רבים ומילואימניקים השוקלים להשתחרר משירות בצבא בגלל סיבות נפשיות חוששים מאיבוד רישיון הנהיגה שלהם, לכן חשוב להבין כיצד הפרופיל הצבאי עשוי להשפיע על רישיון הנהיגה והחלטת המרב"ד בנושא זה.
"רב סרן שמועתי" עובד שעות נוספות בצבא, ובמשך שנים ארוכות רצה השמועה בקרב החיילים כי בעלי פרופיל 21 המשתחררים משירות צבאי על רקע של סיבות נפשיות מאבדים את רישיון הנהיגה שלהם.
בפועל, ברוב המקרים החייל המשוחרר מצה"ל בגלל פרופיל 21 יקבל זימון למכון הרפואי לבטיחות בדרכים כיוון שיש בעיות נפשיות ורפואיות הפוגעות בכושר הנהיגה.
ראוי לציין כי הצבא מעביר מידע למשרד הרישוי ועליו לעדכן לגבי שינוי הפרופיל של החייל.
בעקבות התאמת הפרופיל החדש, במיוחד פרופיל 21, יתכן וקיימת פגיעה ביכולת הנהיגה, לכן משרד הרישוי שולח את האדם לבדיקה מקצועית באמצעות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
המרב"ד קובע את הכשירות הרפואית לנהיגה, לכן אם נקבע לכם פרופיל 21 וקיבלתם זימון למרב"ד חשוב להתייעץ עם עורך דין ארז רופא ומומלץ לקבל ליווי צמוד כדי לשמור על רישיון הנהיגה שלכם.
צה"ל חייב לדווח על פרופיל 21 לרשות הרישוי
הצבא חייב על פי חוק להעביר מידע לרשות הרישוי על חיילים בסדיר ובקבע המקבלים פרופיל 21.
המידע מועבר למשרד הרישוי וממנו אל המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד) – הגוף האמון מטעם רשות הרישוי לבדוק את יכולת וכשירות האנשים לנהוג ברכב, לאחר הורדת הפרופיל שלהם ל-21.
באופן כללי, פרופיל 21 בגלל סיבות נפשיות לא מעיד בהכרח על חוסר יכולת לנהוג ברכב, אך יש הפרעות נפשיות ובעיות רפואיות המשפיעות על כושר הנהיגה.
אם האדם שוחרר מצה"ל בגלל פרופיל 21 עקב התמכרות לסמים או לאלכוהול – יש סיכוי גבוה לכך שרישיון הנהיגה שלו יילקח ממנו.
לעומתו, חייל ששוחרר מצה"ל עם פרופיל 21 בגלל קשיי הסתגלות למערכת, חייב לנקוט במשנה זהירות ולחשוש מפסילת רישיון הנהיגה שלו, לכן עליו להגיע מוכן לבדיקות במרב"ד.
הרופא הצבאי חייב לדווח למרב"ד רק על סעיפי פרופיל 21 העשויים להשפיע על כושר הנהיגה, ויש לא מעט סעיפים בפרופיל 21 נפשי שאינם מחייבים בדיווח.
בדיקה במרב"ד
לאחר שהוחלט להוריד את הפרופיל הרפואי לחייל או לחיילת ונקבע פרופיל 21 מסיבות נפשיות, הרשויות בצה"ל נדרשות לדווח על כך, ותוך זמן קצר מקבלים זימון לבדיקות ולמבחן במרב"ד.
יש לשלם אגרה שעלותה נכון לשנת 2022 כ-600 ₪ כדי לעבור את הבדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
הבדיקה במרב"ד ארוכה ומייגעת יחסית, היא כוללת בדיקה אצל רופא (בהתאם לצורך ולמקרה), שיחה עם פסיכולוג (ראיון אישי) ובדיקות נוספות. במקרים הנפשיים החמורים והמורכבים ישנה סכנה מוחשית לרישיון הנהיגה של האדם שקיבל פרופיל 21 נפשי, למשל במצב של סכיזופרניה ובמצבים של התמכרויות לסמים ו/או לאלכוהול.
עורך דין ארז רופא מדגיש כי ברוב המקרים יש לעבור בדיקות במרב"ד בגלל פרופיל 21 נפשי.
בנוסף לזאת, אם הוחלט במרב"ד לפסול את רישיון הנהיגה עקב פרופיל 21 נפשי, ניתן לגשת למבחן מחדש, ללא הגבלה, ולנסות
להוכיח כי הבעיה הנפשית אינה פוגעת ביכולת לנהוג או שהבעיה טופלה.
עורך דין ארז רופא מציין כי בעלי פרופיל 21 נפשי עשויים להתקשות לקבל רישיון נהיגה על רכב ציבורי כמו אוטובוס או מונית.
לכן, מומלץ לפנות לייעוץ משפטי ולהגיע מוכנים לבדיקות ולשיחה עם הפסיכולוג במרב"ד.
היערכות מקדימה נכונה משפרת משמעותית את הסיכוי להישאר עם רישיון הנהיגה ביד.