שימוע פסילת רישיון בפני קצין תנועה בגלל עבירת תעבורה
סעיף 47 לפקודת התעבורה מעניק סמכות לקצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה לשלול את רישיון הנהיגה של נהג, באופן מיידי.
אם לשוטר יש יסוד סביר להניח כי הנהג עבר עבירה חמורה לנגד עיניו, או במקרה שבו אירעה תאונת דרכים בשל העבירה שביצע הנהג וכתוצאה מכך נהרג אדם או נחבל, או ניזוק רכוש – השוטר רשאי לדרוש מהנהג להתלוות אליו לשימוע אצל קצין משטרה או שקצין המשטרה יגיע למקום האירוע ויקיים את השימוע בזירה.
אפשרות נוספת היא שהשוטר ייקח את רישיון הנהיגה של הנהג והוא יזומן לשימוע תוך שלושה ימים בפני קצין בתחנת המשטרה.
כדאי לדעת כי שימוע בשל עבירת תעבורה יכול להתקיים בקשת רחבה של עבירות, החל מעבירות קלות ועד עבירות חמורות כמו במקרה של תאונת דרכים קשה.
כדי לשלול את רישיון הנהיגה של הנהג לזמן קצוב, כלומר פסילה מנהלית, המחוקק קבע כי יש לזמן את הנהג לשימוע בטרם הכרעה בעניינו.
עורך דין ארז רופא מסביר לנו על הליך השימוע בפני קצין תנועה במאמר הבא.
הליך שימוע לפני פסילה או השבתה מנהלית
סעיף 47 לפקודת התעבורה מסמיך את משטרת ישראל לשלול את רישיונו של נהג לזמן קצוב, במקרה שבו קיים יסוד סביר להניח כי הנהג היה מעורב בתאונה שבה נהרג או נפצע אדם או שהנהג עבר עבירת תנועה חמורה.
אם הוחלט לשלול לזמן קצוב את רישיונו של הנהג, הוא יובא בפני קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה לצורך שימוע. את השימוע ניתן לקיים בזירת האירוע או בתחנת משטרה, אם אין קצין משטרה שיכול לבצע את השימוע בזירת האירוע, השוטר יכול ליטול את רישיונו של הנהג, והנהג יוזמן לתחנת המשטרה תוך שלושה ימים.
ראוי לציין כי פסילה מנהלית היא פסילת רישיון נהיגה על ידי קצין משטרה, בדרגת מפקח ומעלה, בגין עבירה לפי פקודת התעבורה, התשכ"א-1961. נהג שרישיונו נפסל מנהלית אינו רשאי לנהוג במשך תקופת זמן קצובה הקבועה בפקודת התעבורה, וזאת בהתאם לחומרת העבירה שהוא ביצע.
בהליך השימוע יוצגו בפני הנהג כל הראיות הקיימות נגדו, ויש באפשרותו לשטוח את טענותיו ולנסות לשכנע את קצין המשטרה מדוע אין להשית עליו פסילת מנהלית.
חשוב להבין כי הליך השימוע הוא קריטי ועשוי להשפיע על המשך התנהלות משפט התעבורה וקבלת רישיון הנהיגה.
על כן, יש חשיבות מכרעת להיוועצות עם עורך דין מנוסה לענייני תעבורה על מנת להביא לביטול או לקיצור משך תקופת הפסילה המנהלית.
קצין משטרה הדן בפסילה המנהלית נדרש לשקול במכלול שיקוליו את העבר התעבורתי של הנהג, לכן עליו להתייחס בין היתר למספר ההרשעות, ותק רישיון הנהיגה ועיסוקו של הנהג, וכן עליו להתייחס לנסיבות האירוע והנסיבות האישיות של הנהג.
אם יש לקצין המשטרה יסוד סביר להניח כי יוגש כתב אישום נגד הנהג הוא רשאי לפסול מנהלית את רישיון הנהיגה של הנהג לתקופות שנקבעו בפקודת התעבורה, בהתאם לחומרת העבירה:
פסילה למשך 30 יום
פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה ל-30 יום בגין עבירות הכלולות בתוספת הרביעית לפקודת התעבורה, ובתוכן עבירות כגון:
- נהיגה בשכרות
- נהיגה תחת השפעת סמים
- עקיפה מסוכנת בדרך לא פנויה
- חציית קו הפרדה רצוף
- מהירות החורגת מעל 30 קמ"ש מהמותר
- אי עצירה לפני מעבר חצייה ועוד
קצין המשטרה רשאי לפי שיקול דעתו לפסול מנהלית את הרישיון לתקופה קצרה יותר מהתקופה האמורה.
פסילה למשך 60 יום
פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה ל-60 יום בגין מעורבות בתאונת דרכים שבה נפצע אדם ו/או נגרם נזק לרכוש.
קצין המשטרה רשאי לפסול את רישיון הנהיגה של הנהג לתקופה קצרה יותר מהתקופה האמורה, לפי שיקול דעתו.
פסילה למשך 90 יום
פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה למשך 90 יום בגין מעורבות בתאונת דרכים שבה נהרג אדם.
לקצין המשטרה אין אפשרות לפסול מנהלית את הרישיון לתקופה קצרה יותר מהתקופה האמורה.
אי הגעה לשימוע
אם הנהג מחליט לא להופיע לשימוע אליו הוא זומן בפני קצין משטרה, במועד שנקבע, רשאי קצין המשטרה לפסול מנהלית את רישיון הנהיגה של הנהג גם בהיעדרו מהשימוע, וממועד זה יחל מניין תקופת הפסילה. הליך זה נקרא פסילה בהיעדר התייצבות, והנהג מסתכן בפסילת רישיון הנהיגה שלו ללא קיום השימוע.
בקשה לביטול פסילה מנהלית
אם הוחלט על פסילה מנהלית של רישיון הנהיגה של הנהג, הוא רשאי לפנות לבית המשפט המוסמך לדון בעבירה ולהגיש בקשה לביטול הפסילה המנהלית.
בית המשפט ידון במקרה ולאחר שמיעת נציג המדינה הוא רשאי לבטל את הפסילה, אם או ללא תנאים מסוימים, כל עוד בית המשפט השתכנע כי ביטול הפסילה לא יפגע בביטחון הציבור.
הבקשה לביטול הפסילה המנהלית הינה בקשה דחופה באופייה, לכן מועד הדיון נקבע בתוך ימים ספורים מרגע הגשת הבקשה לבית המשפט.
חשוב להגיע לדיון עם עורך דין תעבורה מיומן מאחר שיש לשכנע את בית המשפט כי אין בהמשך הנהיגה של הנהג פגיעה בביטחון הציבור וכי לא נשקפת סכנה עקב נהיגתו.
בדיון המתקיים בבית המשפט, בוחנים האם חומר הראיות מבוסס ומעיד על ראיות לכאורה, ובנוסף מתייחסים לאופי האירוע, עברו התעבורתי של הנהג ועיסוקו.
בהתאם לנסיבות תתקבל החלטה בבית המשפט האם לפסול או לקצר את תקופת הפסילה המנהלית של הנהג.
יש אפשרות להגיש ערר ולדרוש בקשה לעיון חוזר אם יש נסיבות חדשות שלא הוצגו ונלקחו בחשבון בדיון הראשוני, וזאת בהתאם לסעיף 49 לפקודת התעבורה.
משרדנו מתמחה בליווי ובייצוג נהגים בכל הקשור לשימוע בשל עבירות תנועה, וכן בייצוג נהגים בבתי המשפט לענייני תעבורה.