כידוע, החוק קובע איסור חמור על נהיגה במצב של שכרות, והדבר נכון הן לגבי אלכוהול והן לגבי סמים. החוק עוד קובע כי חובה על כל אדם ליתן דגימה לצורך גילוי אלכוהול בגוף, ובתנאים מסוימים גם לגילוי סמים בגוף, וזאת לאחר ששוטר דורש זאת מאותו אדם בהתאם לחוק.
נכתב ע"י עורך דין ארז רופא
אדם שאינו משתף פעולה עם משטרת ישראל, ומסרב ליתן דגימה למרות דרישה של שוטר כאמור, רואים אותו כמי שנהג בשכרות, וזאת אף ברף הגבוה ביותר, והוא חשוף למעשה לעונש חמור של פסילת רישיון הנהיגה לתקופה של מינימום שנתיים, וזאת בנוסף לעונשים נלווים.
לא רבים יודעים, כי סירוב לביצוע בדיקה ומתן דגימה אינו חייב להתבטא בסירוב באופן אקטיבי, אלא שגם הכשלת הבדיקה על ידי הנבדק יכולה להוות סירוב, ככל ומתקיימים התנאים הקבועים בחוק.
ראוי לציין, כי מבחינת המערכת המשפטית, ובפרט התביעה המשטרתית ובתי המשפט לתעבורה, בדיקת ה"ינשוף" נחשבת לבדיקה "קלה" לביצוע, אשר כל אדם יכול וחייב לבצעה על פי דרישה, ופועל יוצא מכך כי כל ניסיון כושל של בדיקה זו יוביל ככלל לכתב אישום באופן כמעט אוטומטי, ולאותו נבדק שכשל בביצוע הבדיקה תיוחס עבירה חמורה של נהיגה בשכרות מכוח סירוב.
על אף האמור, לא אחת מגיעים למשרדנו לקוחות אשר בעקבות סירוב אקטיבי לביצוע בדיקת שכרות או כישלון בבדיקה יוחסה להם עבירה חמורה של נהיגה בשכרות מכוח סירוב, ולאחר בחינה מדוקדקת ומקצועית של חומר הראיות בעניינם עלה בידי משרדנו להעלות טיעונים כבדי משקל, הן לעניין אופן אי-מילוי התנאים הקבועים בחוק מטעם משטרת ישראל והן לעניין נסיבות הקשורות בלקוחותינו בגינן לא היה בידם לצלוח הבדיקה שלא בגינם.
בעקבות כך הצלחנו לשכנע את התביעה המשטרתית ואת בתי המשפט כי במקרים אלו אין מקום לייחס ללקוחותינו העבירה החמורה של נהיגה בשכרות, והצלחנו לא אחת להגיע להסדרי טיעון שכללו תיקון משמעותי של כתב האישום, כך שהעבירה שיוחסה ללקוחותינו כלל אינה קשורה באלכוהול, והיא מהווה עבירה "קלה" בהרבה, ופועל יוצא מכך שגם רישיון נהיגתם לא נפגע כלל.
עוד חשוב לציין, כי לאחרונה החלה משטרת ישראל לעשות שימוש נרחב במצלמות גוף ואף במצלמות המצויות בידי השוטרים כדי לתעד האכיפה, ובפרט במקרים אלו של נהיגה בשכרות מכוח סירוב, ולכן כיום בעת בחינת חומר הראיות "קל" יותר לדעת מה אירע באמת במהלך האכיפה או לפחות בחלקה ולדעת האם מדובר בסירוב לביצוע הבדיקה אם לאו.
לא פחות חשוב, ככל ואתם חושבים שנגרם לכם עוול במהלך האכיפה, שהשוטרים לא מקשיבים לכם או מייחסים לכם עבירות שלשיטתכם לא בוצעו על ידכם, כמו במקרה של אי-הצלחה בבדיקה, באפשרותכם לתעד את האירוע בעצמכם באמצעות מצלמה המצויה ברשותכם, דבר אשר יכול ויסייע בהגנה עליכם לאחר מכן.
לסיכום,
ברור לכל שאנו מייעצים לכל אדם לשתף פעולה עם משטרת ישראל, אך מקום שאדם מרגיש שהוא נפגע או שנעשה לו עוול כאשר יוחסה לו עבירה של נהיגה בשכרות מכוח סירוב לביצוע הבדיקה, או אף כאשר אדם סירב מסיבה כלשהי לביצוע הבדיקה, רצוי ואף הכרחי לפנות אל עורך דין נהיגה בשכרות לייעוץ משפטי מקצועי.
פנו היום לקביעת פגישת ייעוץ במשרד: 054-3317777 או ל: 03-5221515!