המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
המכון הרפואי הוא גורם בעל סמכות, שבו מתבצעים הבדיקות הרפואיות עבור הנהגים השונים בישראל, בכדי למנוע סכנה על הכביש, קיימת חובת דיווח מצד הרופאים עבור הבעיות השונות אשר עלולות להוות סכנה בהתבססות על תקנות התעבורה.
אילו בדיקות נערכות במרב"ד?
הבדיקות הינם על כלל הדרגות, מאופנוע קטן ועד משא כבד.
הבעיות הרפואיות עשויות להוביל את הנהגים לבדיקה במרב"ד, בנוגע לאי כשירות נהיגה.
ישנם מספר רב של זימונים לבדיקות שונות, בין היתר כוללת:
- בעיות ראייה שיכולות להשפיע בביצועי הנהיגה
- בעיות לב וכלי דם שעלולות להשפיע בחוסר תפקוד פתאומי
- בעיות מערכת העצבים שיכולות לסכן את הנהג בבלבול פתאומי
- בעיות נפשיות שיכולות להוביל לירידה בחדות בזמן הנהיגה
- יכולת שיפוטית נמוכה
- בעיות הורמונליות וחילוף חומרים, שמובילות לסחרור ושיבושי ראייה
בנוסף, גם נהגים עם ריבוי עבירות נהיגה – שיכולות להביא את הנהגים השונים לבדיקה מול המרב"ד כגון:
- משתמשי סמים
- נהגים שסומנו על ידי ביהמ"ש
- קשישים ועוד
פעמים רבות הדבר ייכתב "כאי התאמה אישיותית" בשל הסיבות השונות, ויתבטא בהתליית הרישיון דרך משרד הרישוי, בסניפים השונים הפרוסים בארץ.
איפה נמצא המרבד – המכון הרפאוי לבטיחות בדרכים?
המכון הרפואי לבטיחות בדרכים נמצא בתל אביב ברחוב דרך בגין 116 ובחיפה ברחוב פל-ים 15.
כמה זמן לוקח עד שמגיעים לתור במכון הרפואי לבטיחת בדרכים?
חשוב להבין כי העומסים של המרב"ד הינם ארוכים ביותר, זאת נוכח אלפי מוזמנים בשנה, כאשר מספר הרופאים הבודקים במכון הינו מצומצם, ופעמים רבות נהגים עלולים להגיע למצב של זמני המתנה ארוכים שיכולים להגיע לחודשים ארוכים.
האם כדאי ללכת למרב"ד לבד?
ובכן, ההתמודדות מול גוף זה הינה קשה ומורכבת, ולכן חשוב לקחת עו"ד ותיק בעל ניסון רב שיכול להוביל לקיצור משמעותי מול גוף סבוך זה, לסייע בהכנת המסמכים הכרוכים ולהדריך את הנהג באופן מקצועי על מנת לקבל הרישיון הנהיגה בפרק זמן סביר.
האם אפשר לערער על החלטה של המרב"ד?
חשוב להבין כי החלטת המרב"ד איננה סופית, וכי ניתן להגיש ערר תוך 30 ימים מרגע קבלת ההחלטה, ע"פי תקנה 195 לתקנות התעבורה, הוועדה אשר דנה בעררים נמצאת בתל השומר, ויש לשלם אגרה באמצעות כרטיס האשראי באתר שירות התשלומים הממשלתי.
הכוונה וייעוץ נכון מול גוף זה אמורה לסייע רבות לנהגים המעוניינים לקבל את רישיונם בחזרה, ולקבל תשובה חיובית.
בעבר הפגישות במכון הרפואי התקיימו, יום אחד בשבוע, שבו רוכז קבלת קהל לאזרחים השונים שמתמודדים מול המרב"ד.
כיום המצבאף החמיר, כדי לקבוע תור יש ליצור קשר עם פקידי המכון הרפואי – במספר הטלפון 03-5634702, ואת התור לקבוע לחודשים קדימה במידה וישנם תורים פנויים.
כלומר, על אף הקושי שהיה בעבר לזרז התהליך מול גורם זה, הדבר הוחמר כפליים.
עקב כך, שנהגים רבים שנלקח מהם הרישיון מוצאים את עצמם חסרי אונים ונאלצים לחכות חודשים ארוכים.
מה צריך לדעת לפני שמגיעים לתור במכון הרפואי לבטיחות בדרכים בתל אביב?
חשוב להבין כי יום הבדיקה מהווה יום גורלי עבור הנהג, ועליו להגיע ערוך ומוכן בהתאם, על מנת לקבל תשובה חיובית.
טיפים שיכולים לעזור לפני שמגיעים למרב"ד:
חוות דעת מרופא מומחה
המרבד בדרך כלל "לא ייקח סיכון" – כלומר, במקרים שהרופא הבודק מטעם המרב"ד סבור שיש סיכון כלשהוא הנטייה תהיה לפסול את רישיון הנהיגה.
מבחן פסיכוטכני
רצוי להגיע ערוכים לכל תרחיש, דבר נוסף שיש להדגיש כי ביום הבדיקה שעלולה לקחת מספר שעות. בין היתר, מתבצע מבחן פסיכוטכני שנערך על המחשב הכולל שאלות רבות שבו צריך לדעת כיצד להתכונן ולענות על שאלות אלו על מנת לקבל הרישיון בחזרה.
בדיק על ידי פסיכולוג
יתר על כן, גם שיחה עם פסיכולוג בכיר על מנת לקבל תמונת מצב עבור הנהג, אזרחים רבים שנתקלים מול המכון לא מבינים את החשיבות הרבה בדבר, עורך דין מקצועי, יכין הנהגים השונים בכובד ראש, על מנת לעבור את הבדיקות השונות ולהתכונן לכל תרחיש אפשרי.
הגעה עם עם חוות דעת מקצועית
ניתן להביא למרבד, כל חומר רפואי שיש בידי הנהג, אך חשוב להבין כי במסגרת שיקול דעתו, ועל סמך הבדיקות שנערכו בגוף זה יחליט על פי שכלול הגורמים שברשותו. ורשאי לפסול בשל הנסיבות.
נהגים רבים מגיעים לוועדת ערר ללא שום ניסיון קודם או הכנה מראש.
חוות דעת מקצועית בעניין יכולה להוות גם פה גורם משמעותי להחלטה מכיוון שבוועדת ערר יודעים את כל הגיליון וההיסטוריה של הנהג, ובנוסף יש להתכונן לשיחה עם הרופאים הבכירים שנמצאים במקום על מנת לקוות לקבל תשובה חיובית.
למה זימנו אותי למרבד?
נהגים רבים אינם מבינים את הסיבה לזימונם, חשוב להסתכל על ההיסטוריה של הנהג ולדעת כי יש בידי גורמים שונים היכולת לדווח למרבד כאשר סומן הנהג כאחד שאיננו כשיר לדרישות הנהיגה בישראל.
ביטוח לאומי ומרבד
אחד מהגורמים הם ביטוח לאומי, לדוגמא כאשר נהגים מבקשים לעלות את דרגת הנכות שלהם.
שחרור על סעיף נפשי מהצבא
בנוסף גם בעלי פרופיל 21 שהשתחררו מהצבא על רקע פיזי או נפשי, גם אל אף שעבר מספר שנים יכולים למצוא עצמם מתמודדים מול המרבד בעקבות דיווח של צבא ההגנה לישראל.
דיווח רפואי של רופא שלפניו התלונן מטופל על בעייה קוגניטיבית והדומות להן
יתר על כן, כאשר נהגים מתלוננים לרופא על בעיות כאלה ואחרות כגון: בעיות קוגניטיביות או רפואיות שעלולות למנוע מהנהג את הכשירות המלאה לנהוג, ידווח על כך למרבד, על מנת שיטפל בנושא ויבדוק את כשירותו.
בשנים האחרונות מספר תאונות הדרכים בישראל עלו בצורה חדה, בשנת 2022 מספר ההרוגים בתאונות דרכים עמד על 351 בני אדם. מטרת גוף זה היא למנוע תאונות, ולהקפיד שכלל האנשים העולים לכביש הינם בעלי יכולת תפקודית מלאה, כדי להבטיח את טובת כולם ולמנוע תאונות דרכים של נהגים שאינם כשירים לעלות על ההגה.
לסיכום
למרות שרבים סבורים כי יש באפשרותם להתמודד לבד מול המרבד, נדרש ידע מקצועי ומשפטי רב, וייעוץ עם גורם מומחה בעניין המכון הרפואי, יכולה להציל את רישיון הנהיגה של הנהגים.