מהירות העולה על המותר נחשבת לעבירת התעבורה הנפוצה והנאכפת ביותר בישראל. עבירת מהירות הינה עבירה מכוח תקנה 54 לתקנות התעבורה. למשטרת ישראל מספר מכשירים למדידת מהירות: מצלמות נייחות (א3) ומצלמות ניידות כגון: ממל"ז, מולטנובה ודבורה.
אמצעים לאכיפת עבירות מהירות
מצלמות א3-
מצלמות א3 הינן מצלמות נייחות אשר מוצבות בצידי הדרך ומשמשות לאכיפת עבירת מהירות, אור אדום ונסיעה על נתיב תחבורה ציבורית. המדובר על לולאות המוטמנות בתוך הכביש אשר מודדות את מהירות כלי הרכב, נסיעתו ברמזור אדום וכו'.
מדובר בלמעלה מ-150 מצלמות אשר מוצבות ברחבי הארץ, הפועלות בתקשורת ישירה עם מרכז בקרה אשר מפענח את התצלומים ובגינם נשלחים דו"חות או הזמנות לדין לנהגים אשר ביצעו עבירת מהירות לכאורה.
אמינות המצלמות-
כיום מתנהל משפט עקרוני אודות אמינות מצלמות א3 וזאת באמצעות הבאת מומחים מן הארץ ומחו"ל על מנת ליתן לביהמ"ש האפשרות להכריע באם מדובר במצלמות אמינות או באם אופן קבלת ההיתר לשימוש בהן היה פגום .
ביהמ"ש לתעבורה צפוי ליתן החלטתו בחודשים הקרובים, ובכך יהיו תלויים מספר עצום של דו"חות אשר ממתינים להכרעת ביהמ"ש.
ממל"ז - מד מהירות לייזר
המדובר במכשיר אכיפה נפוץ ביותר בקרב שוטרי משטרת התנועה. המכשיר פועל באמצעות קרן לייזר ומבוסס על אפקט דופלר למדידת מהירות האובייקט אליו הוא מכוון. המכשיר ניתן לתפעול הן בתנועה מתקרבת, דהיינו מדידת הרכב מקדימה והן בתנועה מתרחקת, מדידת הרכב מאחור. מדידה כאמור בתנועה מתרחקת (מאחור) מחייבת שוטר נוסף שיעצור את הרכב הנמדד מס' מטרים לאחר מקום ההפעלה .
דבורה ומלטנובה
אמצעי אכיפה אלו הינם מבוססים על קרני ראדר המסוגלים למדוד את מהירות כלי הרכב באמצעות חישוב עוצמת האור המוחזר בחזרה מהעצם הנמדד.
כאשר מדובר במכשיר הדבורה, ניתן להפעילו כאשר הניידת עומדת או כאשר היא בתנועה, כך כאמור המכשיר יוכל לקלוט מהירות כלי רכב הנוסעים ממול הניידת (בנתיב הנגדי) ומכאן יעילותו של המכשיר באכיפה. יודגש כי יש לבדוק באם היו רכבים נוספים כאשר נמדד רכבכם, האם ישנו קו מתח גבוה בסמוך למדידה, האם ישנה מסילת רכבת מקבילה למקום המדידה והאם דובר במזג אויר גשום, כמו כן האם השוטר ביצע פניית פרסה על מנת לעצור את הרכב הנמדד ובכך אולי איבד קשר עין, דבר אשר מהותי ביותר בתיקים מסוג זה.
תיקון החוק - 2017
בינואר השנה, ועדת הכלכלה של הכנסת אישרה שינויים בקנסות על עבירות תעבורה וביניהם עבירת מהירות . בין השינויים אשר נקבעו, נקבעה מדרגת קנס חדשה של 1500 ₪, ואושר להחיל את הקנס הגבוהה על עבירות חמורות וביניהם, נהיגת מהירות מופרזת של 31 עד 40 קמ"ש מעל המותר בדרך עירונית, ונהיגה במהירות של 41 עד 50 קמ"ש מעל המותר בדרך בין עירונית (במקום הזמנה לדין). נוצר מצב, לפיו בשל עומס על בתי המשפט, המחוקק העלה את רף האכיפה ב-10 קמ"ש נוספים אשר בגינם יינתן קנס ולא תינתן הזמנה למשפט.
עונש על מהירות מופרזת
- הרמה הנמוכה ביותר של עבירת מהירות הינה כאשר נהג נתפס נוהג בדרך עירונית במהירות של עד 20 קמ"ש מעל המותר, או בדרך שאינה עירונית במהירות של עד 25 קמ"ש מעל המותר, במקרים אלו עונש על מהירות מופרזת הינו קנס בסך 250 ₪ ללא נקודות.
- כאשר נהג נתפס בדרך עירונית במהירות 21-30 קמ"ש מעל המותר או 26-40 קמ"ש בדרך שאינה עירונית, במקרים אלו, עונש על מהירות מופרזת הינו קנס בגובה 750 ש"ח ו-8 נקודות אשר ירשמו לחובת הנהג במשרד הרישוי.
- כאשר נהג נתפס בדרך עירונית במהירות של 31-40 קמ"ש ובדרך שאינה עירונית במהירות של 41-50 קמ"ש מעל המותר, הרי שבהתאם לתיקון החוק משנת 2017, כפי שהוסבר מעלה, עונש על מהירות מופרזת הינו קנס בסך 1500 ₪ ו-10 נקודות.
- כאשר נתפס הנהג נוהג בדרך עירונית במהירות של 41 קמ"ש ומעלה ו-51 קמ"ש ומעלה בדרך שאינה עירונית, הרי שהנהג יקבל הזמנה לדין.
סנקציה מיידית
משעצר שוטר נהג בגין עבירת מהירות אשר אכיפתה בוצעה על ידו, רשאי השוטר לזמן הנהג לשימוע בפני קצין משטרה אשר רשאי לפסול רישיונו של הנהג בפסילה מנהלית למשך 30 ימים. במסגרת השימוע הנהג יוכל לטעון טיעוניו מדוע להימנע מפסילה מנהלית בגין העבירה אשר לכאורה בוצעה. לקצין משטרה הסמכות להורות על הפסילה או להחליט שלא לפסול ואז העונש בעניין העבירה יוטל, אם וכאשר במסגרת הדיון בביהמ"ש.
דרכי ההתמודדות
כאשר מדובר בשוטר אשר מבצע אכיפת עבירות מהירות, ניתן יהיה לתקוף את אמינות ההפעלה של השוטר המודד, לטעון בדבר טעות בזיהוי הרכב הנמדד, אי כיול המכשיר, העדר מיומנות השוטר בהפעלת מכשיר המדידה ופגמים נוספים, בהתאם למכשור אשר בו נמדד הנהג.
כאשר מדובר במצלמה נייחת (א3) , הרי שהמדידה לא בוצעה ע"י הגורם האנושי, ולכן מטבע הדברים לא יעלו טענות לגבי מיומנות אדם (אלא אם יזומן מפענח התמונה) וניתן יהיה לעלות טענות בדבר אמינות המצלמה או התמרור בקטע האכיפה .
תיקים אדומים
המהירויות ברף הגבוה ביותר נחשבות מבחינת משטרת ישראל כתיקי "תלת"ן" או בשמם הנוסף - "תיקים אדומים", הכוונה הינה לתיקים חמורים אשר ניתנת להם עדיפות מבחינת שיפוט מהיר וכמו כן ענישה לחומרה.
הסדר טיעון או ניהול הוכחות?
במידה וקיבלתם הזמנה למשפט או ביקשתם להישפט בגין עבירת מהירות חשוב לדעת כי בביהמ"ש יתנהל מולכם תובע משטרתי, אשר באם ימצא לנכון ניתן יהיה להגיע עמו להסכמות באשר לתיקון סעיף החוק ו/או להקלה בעונש או שתחליטו לכפור באשמה ולהוכיח ע"י הבאת עדים לביהמ"ש כי לא ביצעתם העבירה.
חשוב לציין כי באם הודתם, בין אם בהסדר טיעון ובין אם לאו, מספר דברים יילקחו בחשבון, והם: נסיבות ביצוע העבירה, המהירות בה מואשם הנהג ובאם מדובר בחריגה גבוהה, האם ישנם כשלים ראייתיים, האם השוטר ביצע עבודתו נאמנה או באם ישנם פגמים שניתן להפנות אליהם, וותק הנהיגה שלכם, מספר ההרשעות ונסיבות אישיות.
עורך דין לעבירות מהירות
במקרה עבירת מהירות מומלץ לא להתפשר ולשכור שירותיו של עו"ד הבקיא בתחום התעבורה. עורך הדין יוכל להביא לזיכוי, למחיקת האישום או להסדר טיעון מקל ביותר בעבירות מהירות.
עו"ד תעבורה ארז רופא מייצג נהגים רבים אשר נשפטים מידי יום בגין עבירות מהירות בדרגות שונות ויוכל לסייע לכם רבות ואף להשיב לכם את רישיון הנהיגה על אף פסילת הקצין למשך 30 יום, וזאת עוד בטרם תחילת ההליך בביהמ"ש.