ייצוג נאשמים בבית משפט פלילי
משרד עו"ד ארז רופא מתמחה בייצוג ובליווי משפטי מקצועי ואיכותי של נאשמים בתחום הפלילי.
החוק בישראל מאפשר לכל אדם הנאשם בעבירה פלילית לקבל ייצוג מטעם עורך דין על מנת לשמור על זכויותיו וכדי להקפיד על הליך משפטי הוגן ותקין.
עורך דין ארז רופא מסביר לנו כי ייצוג נאשמים בתחום הפלילי הוא הכרחי, ויש חשיבות רבה לקבל ייעוץ וליווי משפטי בכל שלבי ההליך הפלילי, כלומר משלב הזימון לחקירה במשטרה או משלב המעצר או העיכוב לצורך חקירה במשטרת ישראל.
חוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב), התשמ"ב-1982, מסדיר את הכללים לניהול משפט פלילי בכל השלבים.
לאחר הגשת כתב האישום קובעים דיון בבית המשפט ובשלב זה האדם החשוד בביצוע העבירה הפלילית עובר למעמד של נאשם בפלילים. לרוב, הנאשם בפלילים אינו מודע לאפשרויות הניצבות בפניו, הוא לא מכיר את הזכויות המגיעות לו על פי הדין, והוא חושש מהעונש הצפוי לו אם הוא יורשע בעבירה בבית המשפט.
לכן, ייצוג נאשמים בהליך הפלילי הוא חשוב וקריטי.
עורך דין פלילי מנוסה מייעץ לנאשם, מסביר לו על ההליך הפלילי עצמו, מרחיב על הסיכונים בניהול ההליך הפלילי ומסייע לאדם הנאשם להבין מה העונש הצפוי ומה הסיכויים לזיכוי בבית המשפט.
עורך דין חייב להציג בפני הנאשם את כל האפשרויות הקיימות בהליך הפלילי הצפוי ועליו לנהל במקצועיות ובחכמה את ההליך בבית המשפט כדי להשיג את התוצאה המשפטית הטובה ביותר עבור הנאשם.
הזכות לשימוע
סעיף 60 א' לחוק סדר הדין הפלילי מחייב את התביעה או הפרקליטות לעדכן את החשוד בעבירה פלילית על קבלת חומרי החקירה בעניינו ולהודיע כי נשקלת האפשרות להגיש נגדו כתב אישום.
זהו הליך מקדים להגשת כתב אישום וניתן במקרים מסוימים לשכנע את התביעה או הפרקליטות להימנע מהגשת כתב האישום. יש לנמק את הבקשה שלא להגיש כתב אישום מטעמים ראייתיים או בגלל נסיבות אישיות או טעמים אחרים.
אם התביעה שוכנעה והחליטה שלא להגיש כתב אישום, בעזרת עורך דין פלילי ניתן להשפיע על עילת סגירת התיק עם טענות כמו חוסר עניין לציבור, היעדר ראיות מספיקות, חוסר אשמה וכדומה.
עו"ד ארז רופא מציין כי זכות זו אינה מוכרת לרבים מהחשודים שהוחלט להגיש נגדם כתב אישום, ובכך למעשה הם הופכים לנאשמים בפלילים. יחד עם זאת, יש לשקול היטב ובכובד ראש את מימוש הזכות לשימוע מאחר שיש להליך זה השלכות הנוגעות להמשך ההליך.
אם בוחרים בזכות השימוע, עורך הדין נאלץ לחשוף את קו ההגנה שלו ולהציג ראיות שונות, ולעיתים הצגת הראיות וחשיפת קו ההגנה יכולה להשפיע לרעה על ההליך הפלילי בבית המשפט.
לפיכך, מומלץ לפנות לייצוג משפטי בתחילת ההליך הפלילי ועוד לפני הגשת כתב האישום.
אגב, ראוי לציין כי הפרת זכות השימוע או הימנעות מקיום השימוע יכולה לסייע לנאשם בפלילים מאחר שבאפשרותו לטעון כי כתב האישום פסול ויש לבטלו לפי החוק. בתי המשפט ביטלו מספר רב של כתבי אישום בהיעדר מימוש זכות השימוע לנאשמים.
סגירת התיק הפלילי ללא הגשת כתב אישום באמצעות הליך הסדר מותנה
בהליך הפלילי הנהוג בישראל יש מקרים שבהם התביעה רשאית שלא להגיש כתב אישום נגד החשוד בביצוע העבירה והיא יכולה להורות על סגירת התיק הפלילי ולהגיע להסדר מותנה.
כדאי לדעת כי גם לאחר הגשת כתב האישום יש אפשרות לבטל את כתב האישום נגד הנאשם בעבירה והתביעה יכולה להורות על סגירת התיק הפלילי בהסדר מותנה.
ההסדר המותנה חייב לכלול את פרטי העבירה שבוצעה, הודאה של האדם החשוד, תנאים שהאדם החשוד חייב למלא על פי ההסדר, תקופה לקיום ההסדר ועוד.
חשוב לסגור את התיק הפלילי בהסדר מותנה רק על ידי עורך דין מיומן ומנוסה, ויש מצבים שבהם עורך הדין יכול להביא לביטול מוחלט של ההליך הפלילי ולסגירת התיק ללא צורך במילוי התנאים שנקבעו בהסדר המותנה.
ייצוג הנאשם לכל אורך ההליך הפלילי
ההליך הפלילי מתחיל בהגשת תלונה במשטרה, ובחלק מהמקרים ההליך הפלילי מגיע עד לשלב של הגשת כתב אישום וקיום המשפט. התביעה אחראית להחליט האם להגיש כתב אישום נגד החשוד.
חשוב לשים לב לכך שעד הגשת כתב האישום האדם מוגדר כחשוד והוא עדיין אינו נמצא בסטטוס של נאשם.
התביעה מחליטה האם להגיש כתב אישום בהתאם לחומר הראיות, קבילות הראיות וקיומו של אינטרס ציבורי להעמיד לדין את החשוד.
ההליך הפלילי כולל את השלבים הבאים:
- הגשת תלונה.
- חקירה במשטרה.
- העברת התיק לתביעה המשטרתית או לפרקליטות.
- החלטה של התביעה האם להעמיד לדין את החשוד.
- הגשת כתב אישום, לעיתים יחד עם בקשת מעצר.
- דיונים בבית המשפט לצורך בירור האשמה.
- הכרעת דין.
- מתן טיעונים לעונש והחלטה על גזר הדין.
- אפשרות להגיש ערעור.
ייעוץ וייצוג משפטי על ידי עורך דין פלילי נחוץ בכל שלבי ההליך הפלילי ואין להקל ראש בחשיבות הליווי המשפטי.
עורך דין מנוסה מסביר לנאשם מה צפוי לקרות בבית המשפט ומה הסיכויים לזיכוי.
יש להציג את מלוא האפשרויות העומדות בפני הנאשם, להסביר לו מהן זכויותיו, לוודא כי הנאשם מקבל את הזכויות המגיעות לו, להחליט על אסטרטגיה נכונה לניהול ההליך בבית המשפט ולנהל היטב את עניינו של הנאשם בפני בית המשפט כדי להשיג את התוצאה המשפטית המיטבית.
עו"ד ארז רופא מציין כי חשוב לזכור כי הנאשם הוא האדם היחיד שעומד לדין והוא צפוי לשאת באחריות הפלילית אם הוא יורשע. בעקבות ההרשעה בבית המשפט, הנאשם צפוי לשאת בעונש חמור, מקנסות ועד עונשי מאסר ממושכים.
על כן, ייצוג נאשמים בהליך הפלילי על ידי עורך דין מנוסה ומיומן יכול לעשות את ההבדל בין זיכוי או ענישה מופחתת לבין הרשעה ומאסר בפועל.
בתוך כך, חשוב לזכור כי לא מעט אנשים נורמטיביים מקבלים זימון לחקירה במשטרה ומאחר שהם משוכנעים כי הם לא ביצעו עבירה הם מוותרים על ייצוג וליווי של עורך דין פלילי, ובדרך כלל הם בטוחים שהצדק יצא לאור.
בפועל, החוקרים במשטרה עשויים לגרום לאדם הנורמטיבי למעוד בלשונו ולטעות בהתנהלותו בחקירה, לכן הוא עשוי למצוא את עצמו עם כתב אישום, וקיים הימור מסוכן כיוון שבית המשפט יכול להרשיע אותו, גם אם הנאשם לא ביצע את העבירה המיוחסת לו.