דיני תעבורה קובעים את דרכי האכיפה והטיפול בכל הקשור לעבירות שבוצעו על חוקי התנועה. המדובר בעבירות קלות וחמורות כגון: מהירות מופרזת, תאונות דרכים, עבירות שכרות, נהיגה תחת השפעת סמים, אי שימוש בחגורת הבטיחות, רמזור אדום ועוד.
דיני תעבורה בישראל נמצאים בתחום השיפוט הפלילי ונאכפים על ידי משטרת התנועה. לבתי משפט השלום לתעבורה הסמכות בדבר אכיפת דיני התעבורה ויש ביכולתם לקבל החלטות עקרוניות לגבי העבירות השונות, זאת בהסתמך על פקודת התעבורה ותקנות התעבורה, כמו כן בהסתמך על חוק סדר הדין הפלילי (יש לציין כי ישנן עבירות אשר ניתן לדון בהן בבימ"ש שלום, בימ"ש לנוער ובימ"ש מחוזי).
מהות דיני התעבורה בישראל
מהות דיני התעבורה במדינת ישראל כמו בשאר המדינות המתוקנות בעולם קובעים נורמות התנהגות למשתמשים בדרך. וראוי לציין תחילה, כי נהגים זהירים רבים מוצאים עצמם מואשמים בעבירות תעבורה מסוימות וזאת על אף ותק נהיגה רב שנים ועבר "נקי" ללא רבב. ע"פ פקודת התעבורה, בצד חלק מן העבירות, נקבעו עונשי מינימום בחוק, כמו קנס כספי, משך שלילת רישיון הנהיגה ואף מאסר בפועל, בעבירות אשר יש בהן סכנה משמעותית לשלום הציבור.
היוועצות עם עורך דין תעבורה המומחה בתחום זה, תוכל להקל רבות על נהגים אשר מואשמים בעבירות שבצידן עונשים חמורים ואף משלב החקירה במשטרה בגין העבירות ועוד בטרם הוגש כתב אישום כנגד הנהג. באם הוגש כנגדך כתב אישום וניתנה לך הזמנה למשפט, דע כי עליך להתייצב למשפט בעניינך, או עורך דין דיני תעבורה מטעמך, אחרת ביהמ"ש יוכל לשפוט אותך בהעדרך ולהטיל ענישה מחמירה.
השלבים במשפט בגין דיני תעבורה
בשלב הראשוני, יהיה על הנהג הנאשם בעבירת תעבורה להשיב לכתב האישום, דהיינו, האם הינו מודה בביצוע העבירה או האם כופר בעובדות האישום. במידה והנאשם יודה בכתב האישום, ביהמ"ש ירשיע הנאשם, והתביעה המשטרתית תטען לעונש המתבקש, כאשר כל מקרה לגופו ותלוי כאמור במידת חומרת האישומים, לאחר מכן, רשאי הנאשם לטעון טיעוניו לעונש בפני ביהמ"ש, ביהמ"ש ישמע טיעוני הצדדים וייתן גזר הדין המפרט העונש אשר נגזר על הנאשם. במידה והנאשם יכפור בביצוע העבירות, הרי שביהמ"ש ישמע טענות הצדדים בהליך "הוכחות", ולבסוף, יחליט באם הנאשם זכאי או שמא אשם.
בשלב הבא, במידה וביהמ"ש הרשיע הנאשם, הרי שהמאשימה תטען טיעוניה לעונש ותפרט את מצב הרשעותיו התחבורתיות של הנאשם, לאחר מכן, הנאשם יצטרך לטעון טיעוניו לעונש, ויבקש כאמור להקל עמו ככל שניתן, זהו השלב כאמור לטעון טענות בגין נסיבות אישיות, עבר תעבורתי, ותק נהיגה וכו'. לבסוף ייגזר דינו של הנאשם כאמור וביהמ"ש יטיל עליו העונשים השונים .
הסדרי טיעון בעבירות תעבורה
חשוב להדגיש, מרבית תיקי התעבורה בביהמ"ש לתעבורה בארץ, מסתיימים ב"הסדר טיעון" אשר נעשה מול התביעה המשטרתית, לפיכך, המודבר ב"כלי" חשוב מאוד, אשר תורם ליעילות בתי המשפט וחסכון הזמן השיפוטי.
במידה ונאשם הגיע להסדר טיעון עם המאשימה, הרי שההסכמה תוצג לביהמ"ש שידון בתיק, ביהמ"ש יחליט באם הסדר הטיעון סביר והולם את העבירות ובמידה וכן יקבלו וירשיע הנאשם על סמך ההסכמה. ישנם מקרים בהם ביהמ"ש בוחר שלא לכבד הסדר הטיעון, במקרה בו סבור כי הינו קל וחורג מהעונש הראוי, לפיכך, ביהמ"ש יכול להטיל במקרה זה העונש אשר רואה לנכון.
עורך דין דיני תעבורה
מומלץ להתייעץ עם עורך דין דיני תעבורה המתמחה בתחום זה בטרם הודאה או כפירה באישום, זאת על מנת להבין ההשלכות הצפויות מבחינה עונשית ולקבל פרטים מעמיקים יותר לעניין סיכויי ההצלחה להמשך ההליך.
התייעצות מקצועית עם עורך דין דיני תעבורה מביא לביטול כתבי אישום. תיקון כתבי אישום לעבירות תעבורה וסעיפי אישום קלים יותר. זיכוי נאשמים. הקלה משמעותית בעונשי פסילה. סיווג פסילה. השבת רישיון שנפסל על ידי קצין משטרה, השבת רכבים מושבתים. עיכוב הליכים משפטים וסגירת תיקי תעבורה. ביטול פסילות שניתנו על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
היסוד הנפשי בעבירות תעבורה, רוב עבירות התעבורה הן עבירות של אחריות קפידה ולפיכך אין חובה להוכיח את היסוד הנפשי כלל, אלא יש להוכיח שהתקיים היסוד העובדתי, דהינו, שהעבירה בוצעה פיזית.
עבירות תעבורה נחלקות לשני סוגים:
א. הודעת תשלום קנס עם ברירת משפט תוך 90 ימים ניתן לשלוח בקשה להישפט.
ב. הזמנה לדין אשר כוללת תאריך התייצבות בבית משפט.
דו"ח בגין עבירות תעבורה הינו בדומה לכתב אישום. במקרה שנאשם לא הופיע לדיון בעניינו, המשמעות היא הודאה בעבירה. תשלום הקנס הינו הודאה בביצוע העבירה והנהג יחויב בנקודות אם נקבע לעבירה חיוב בנקודות.
משרדנו מייצג לקוחות במגוון רחב של עבירות תעבורה
נושאים נוספים הקשורים בתחום דיני תעבורה שמשרדנו מתמחה בהם:
- אישומים וייצוג של עורך דין נהיגה בשכרות.
- נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים.
- מהירות העולה על המותר.
- ביטולי פסילה.
- אישומים בגין תאונות דרכים.
- אישומים בגין תאונת דרכים קטלנית.
- נהיגה ללא רישיון נהיגה.
- נהיגה ללא רישיון רכב בתוקף.
- נהיגה תחת השפעת סמים.
- עקיפות מסוכנות.
- ביטולי כתבי אישום.
- ביטולי פסילה עד תום ההליכים.
- שחרור ממעצר.
- בקשות לחישוב פסילה.
- סיווג פסילת רישיון.
- הסדרי טיעון הכולל עונש מופחת וידוע מראש.
- כפירה באשמה וניהול משפט הוכחות במטרה להשיג זיכוי
דוחות משטרה בגן עבירות דיני תעבורה
- ביטולי פסילות רישיון נהיגה , לרבות פסילה מנהלית.
- פסילות מטעם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בגין אי התאמה אישיותית.
- הכוונה וייצוג בוועדות ערר ובפני רשויות רלוונטיות.