נהגים רבים מוצאים עצמם מופנים למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד), וזאת בשל נסיבות שונות, רפואיות או אישיותיות, אשר בגינן הם נדרשים לעבור בדיקות רפואיות, קוגניטיביות או פסיכולוגיות, אשר מטרתן לבדוק ולבחון את כושר נהיגתם של אותם נהגים.
לאחר בדיקות אלה שעוברים הנהגים כאמור על ידי המכון הרפואי, לא אחת מתבשרים הם כי חידוש רישיון נהיגתם לא אושר, וכדי להשיב את רישיון נהיגתם נותרת בידי נהגים אלו אפשרות אחת בלבד, והיא להגיש ערר על ההחלטה האמורה לועדת הערר היושבת בתל השומר.
לועדת הערר יכול נהג להגיע לבדו, או בליווי עורך דין, אשר יסייע לו וייצג אותו בפני הועדה, אשר לא אחת תאשר את ההחלטה של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (כמעין "חותמת גומי"), או למצער תשלח את הנהג לבדיקות נוספות בטרם מתן ההחלטה, דבר אשר מביא באופן ישיר להתארכות ההליך.
כמובן, שלנהג אשר עררו נדחה על ידי ועדת הערר, קיימת האפשרות לערער על החלטה זו לבית משפט המחוזי בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים, ברם בית המשפט לא בנקל יתערב בהחלטות של הועדה, המהווה את הגוף המקצועי בתחום זה.
מקרה שהיה – כך היה:
למשרדנו הגיע נהג, אשר הופנה למכון הרפואי, ולאחר בדיקות שנערכו לו, התבשר הוא לדאבון לב כי לא יחודש רישיון נהיגתו, וזאת בטענה שבעברו עשה אותו נהג שימוש ב"סמים קלים" (לציין: כי מדובר היה במקרה זה בשימוש בסמים שאירע כחמש שנים לפני כן).
כאמור, האפשרות היחידה שנותרה לאותו נהג כדי להשיב לו את רישיונו היא הגשת ערר לועדת הערר בתל השומר, וכך עשה הוא בליווי של משרדנו.
משהתייצב הנהג, בליווי עו"ד ארז רופא, בועדת הערר, ועל אף שכאמור אי-חידוש רישיון נהיגתו הוסבר על ידי המכון הרפואי בטענה כי בעברו עשה אותו נהג שימוש ב"סמים קלים", לפתע אחד מיושבי הועדה, עת הוא מעיין בגיליון הרפואי של הנהג, החל להטיח בו כי הוא- הוא חולה במחלת אפילפסיה?! ושאל אותו האם הוא מטופל?!
> אולי יעניין אותך לקרוא על נהיגה תחת השפעת סמים
הנהג, אשר כלל לא הבין מה פשר הטענה והשאלה, ציין כי בעברו, מספר שנים קודם לכן, אומנם היה לו התקף בודד כלשהו, ברם לאחר שפנה לבדיקה רפואית, לא נמצאו ממצאים המעידים כי המדובר במחלת האפילפסיה ולא הומלץ על ידי כל גורם רפואי כי יקבל טיפול כלשהו.
מיותר לציין, כי לא כל מקרה של התקף מהווה בהכרח סימפטום של מחלת האפילפסיה, ובוודאי שלא ניתן לקבוע כל אבחנה שכזו, על סמך אירוע בודד בלבד, אשר ברי לכל לא נבדק על ידי הועדה הרפואית או מי מטעמה.
על אף האמור, ולמרות שחברי הועדה לא ידעו דבר על עברו הרפואי של הנהג, למעט מסמכים שהוגשו להם על ידו, ולמרות שכאמור גורמים רפואיים מומחים שבדקו את הנהג בזמן אמת לא מצאו כי יש ממצאים ברורים לפיהם הוא סובל ממחלת האפילפסיה, ומאז אותו אירוע לא היה לנהג כל אירוע דומה, אשר ברי לכל יכול להיגרם מסיבות שונות ומגוונות, כמו: חוסר שינה או פגיעת ראש, וכיוצ"ב, חבר הועדה הרפואית קבע נחרצות בפני הנהג כי הוא מוכרח לקבל טיפול תרופתי-מניעתי באופן קבוע, וכי ככל שאינו עושה כן רישיון נהיגתו לא יחודש.
ראו: מצב שאינו סביר כלל, בו חברי הועדה הרפואית לבטיחות בדרכים, אשר אין להם כל היכרות מוקדמת עם הנהג, הם אינם בקיעים כלל ועיקר בעברו הרפואי, לא ערכו לו כל בדיקות מתאימות, ואף אולי אינם בקיעים בתחום המומחיות הנדרש במקרים כגון דא, בוחרים לקבוע ממצאים, אבחנות רפואיות, ואף דרכי טיפול שעל הנהג לנקוט, על אף שהגורמים הרפואיים המומחים שבדקו אותו בזמן אמת לא סברו כך.
לא זו אף זו, שימת לב כי הסיבה בגינה לא חודש רישיונו של הנהג לכתחילה על ידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, לפתע השתנתה כאשר עמד הוא מול הועדה, ואינו יודע הוא עוד מדוע לא חודש רישיונו – האם בשל כך שבעברו עשה שימוש ב"סמים קלים", או שמא בשל כך שבעברו עבר הוא התקף בודד בלבד, אשר אינו מעיד על הסיבה בגינה אירע?!
התערבות בוטה זו של המכון הרפואי וועדת הערר בהבחנות והמלצות רפואיות של נהגים, ודפוס הפעילות וההחלטות של אלה, מלמדת על הצורך של נהגים לפנות לעורך דין הבקיא בתחום.
לייעוץ משפטי מקצועי בגין אפילפסיה או זימון למכון הרפואי פנו אל עורך דין תעבורה ארז רופא בטלפון: 03-5221515